Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

PROFESIONALAC: Vukšić i pored upozorenja insistirao da se tajni podaci dostave Odboru!

''Profesionalac'' je prinuđen da, kao što je na kraju prošlog serijala i obećao, nastavi borbu koju je započeo, a koju neće završiti sve dok bezbjednost Crne Gore i njenih građana bude ugrožena, po cijenu da pod pritiskom ''demokratske vlasti'' bude uhapšen, ili možda nešto mnogo gore

Patriota koji je postao simbol borbe protiv okupacije izdajničko-destruktivnog režima, crnogorskoj javnosti poznat pod pseudonimom Profesionalac, na radost hiljada čitalaca portala Aktuelno ponovo je dostavio otvoreno pismo javnosti nakon skoro mjesec pauze.

Profesionalac se u dvadesetom pismu koje je poslao na adresu portala Aktuelno osvrnuo na događaje koji su se odigrali na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu u Skupštini Crne Gore, ali je takođe obratio pažnju i na okolnosti koje su se odvijale u periodu dok je napravio pauzu od obraćanja javnosti.

Dvadeseto otvoreno pismo ”Profesionalca” prenosimo u cjelosti:

Kad je „Profesionalac“ prestao da piše o uništavanju Agencije za nacionalnu bezbjednost i cjelokupnog bezbjednosnog sistema Crne Gore, nije to učinio zbog toga što nije imao što da kaže, a još manje jer se prepao prijetnji Dejana Vukšića i Dritana Abazovića. Učinio je to jer je želio da pruži šansu premijeru Krivokapiću da shvati grešku koju je napravio Vukšićevim imenovanjem na mjesto direktora Agencije i da je otkloni, te da mu ostavi prostora da to uradi na dostojanstven način i iz te bitke ne izađe kao gubitnik, jer cilj „Profesionalca“ nije bio da iz toga izvlači političke poene i miješa se u borbu sadašnje i bivše vlasti, već isključivo da zaustavi propast u koju srlja bezbjednosni sektor Crne Gore.

Međutim, posle skoro mjesec dana evidentno je da Krivokapić nije iskoristio ponuđenu šansu, već je nastavio da podstiče bezbjednosno interesantno lice (BIL) Dejana Vukšića da svojim činjenjima kompromituje Službu koja je od vitalnog značaja za bezbjednost naše jedine domovine i našeg naroda. Štaviše, njegov svemoćni potpredsjednik, u stilu Čarli Čaplina, se hvali reformama koje su ostvarene u Agenciji za nacionalnu bezbjednost u danu kada čitav svijet govori o bezbjednosnom problemu koji je izazvala ta institucija i njen direktor.

Zbog toga je „Profesionalac“ prinuđen da, kao što je na kraju prošlog serijala i obećao, nastavi borbu koju je započeo, a koju neće završiti sve dok bezbjednost Crne Gore i njenih građana bude ugrožena, po cijenu da pod pritiskom „demokratske vlasti“ bude uhapšen, ili možda nešto mnogo gore.

Osim reakcije Krivokapića, bilo je očekivano da će pisanje „Profesionalca” pomoći međunarodnim partnerima da shvate da razdragana dječja igra u srcu Balkana, koju su zadovoljno posmatrali, a u nekim slučajevima i podsticali, može skupo da ih košta, jer su se simpatična dječurlija odjevena u dresove sa različitim grbovima dominantno crne boje previše zaigrala, ali ovog puta sa njihovom loptom. Za razliku od Krivokapića i njegovih eksperata, partneri su shvatili, te ubrzo kapitenu Abazoviću i golgeteru Vukšiću naredili da dođu do Briselske svlačionice i upozorili ih da sa njihovom loptom moraju pažljivije da se odnose.

Ali izgleda da je to bilo previše kasno. Lopta je pukla u petak, na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu. Pukla je baš onako kako je „Profesionalac“ više puta upozoravao, odavanjem tajnih podataka međunarodnih partnera i NATO saveza ruskim obavještajnim službama i njihovom proksiju iz našeg okruženja.

Vukšiću je iz tekstova „Profesionalca“, ali i informacija koje su mu na raspolaganju u Agenciji, dobro bilo poznato da među onima kojima je tajne podatke stavio na uvid ima i pojedinaca sa sumnjivim vezama sa ruskim obavještajnim službama. Na osnovu toga, i lice mnogo manje obrazovano i inteligentno od nekoga ko je bio sposoban da stekne milione, i to u uslovima u kojima su mu sva prava navodno bila uskraćena, mogao da bude svjestan posljedica svoga djelovanja. Dobro je Vukšić znao da se među licima kojima dostavlja informaciju sa podacima partnerske službe nalaze i neki koje je ta ista služba obrađivala, između ostalog i zbog veza sa ruskom službom.

I pored toga, Dejan Vukšić je odlučio da Odboru za bezbjednost i odbranu dostavi informaciju sa sastanka sa partnerskom službom, sa svim podacima o temi sastanka, operaciji koja se vodi, prioritetima i interesovanjima partnerske službe, kao i podacima kojima raspolažu i jedna i druga strana. Osim toga, što je posebno tragično, informacija je sadržala i imena rezidenata partnerske službe u Crnoj Gori, kao i imena njihovih obavještajaca koji su u našoj zemlji boravili radi realizacije kompleksne zajedničke operativne akcije, podatke o njihovoj poziciji u Službi, ranijim poslovima na kojima su bili angažovani i operacijama u koje su trenutno uključeni.

Oni koji se bave ovim poslom znaju da su razmjere štete koju je Vukšić nanio mnogo veće od onih, inače ogromnih, koje su i laicima vidljive, te da će biti potrebno dugo vremena da se one sagledaju, a pogotovo otklone. Na ovaj način direktno je ugrozio operativce partnerske službe čija je imena i podatke otkrio, koji ubuduće neće moći da napuste teritoriju njihove države ni turistički, a kamoli da se bave obavještajnim radom za svoju Službu, jer će odmah po prelasku granice biti upaljen crveni alarm u Moskvi. Takođe, dekonspirisao je sve aktivnosti u kojima su oni učestvovali u stranim zemljama otkad rade u Službi, ali i ugrozio njihove saradnike i logističke mreže po inostransvtu, jer će ruska služba na osnovu podataka o identitetima napraviti rekonstrukciju njihovog kretanja i kontakata. Ugrozio je operaciju koja se vodi, otkrio interesovanja i mete partnerske službe u Crnoj Gori, podatke sa kojima raspolažu itd itd.

Osim toga, uradio je to na brutalan način koji izuzetno boli, otvoreno ponizivši najveću Službu u svijetu, što se, ne po obimu, ali po karakteru svakako, može uporediti sa onim što im je prije nekoliko godina uradio Eduard Snouden. Otkriti imena operativaca neke službe i ugroziti njihov integritet predstavlja najveći i najpodliji udarac koji mnoge službe na svijetu debelo naplaćuju.

Nakon toga, Vukšić pokušava da se opravda svaljivanjem odgovornosti na saradnike.

Dobro znate gospodine Vukšiću da Vam to nije tačno i da su vas najbliži saradnici K.V. i E.A. upozorili da taj materijal ne smije da se dostavlja bilo kome, pa ni Odboru, ali ste Vi lično na tome insistirali.

Sasvim sigurno će sada NATO ozbiljnije shvatiti razmjere greške, ukoliko su stvarno tačni navodi Dejana Vukšića, koje plasira prema zaposlenim u Agenciji, ali i ukupnoj javnosti, da uživa njihovu bezrezervnu podršku. Ako je to tačno, možda je i vrijeme da se oni koji čine Alijansu pojedinačno zapitaju kako im se desio ovakav propust, koje su sve njihove aktivnosti i podaci još ugroženi i kakve posljedice dalje mogu da nastanu.

Uz duboko žaljenje što je do ovoga došlo na ovako bolan način i uz ovoliku štetu, nadam se da će konačno biti prekinuta agonija koja se zove Dejan Vukšić, prije nego što napravi štetu još većih razmjera i za Crnu Goru i za kolektivni sistem bezbjednosti.

PROFESIONALAC

U sjutrašnjem tekstu Profesionalca čitajte kako je premijer Zdravko Krivokapić izvrtao činjenice vezano za slučaj Vukšić. Takođe ćete čitati kako je pokojni mitropolit SPC Amfilohije nekoliko puta pokušao da ”opameti” premijera da ne pije alkoholna pića sa visokim sadržajem šećera upotrebom štapa.

Na linku u nastavku možete pročitati tekstove Profesionalca koje smo do sad objavili:

EKSKLUZIVNO Profesionalac od sjutra ponovo na portalu Aktuelno!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ana
25.03.2021-08:24 08:24

Bravo za profesionalca! Sta ceka SDT,ovo je od prvog dana ocigledno zasto je on tu doveden!

Dolceana
25.03.2021-08:50 08:50

Nedostajala su Vaša pisma kojima ste otvarali oči slijepcima. Hvala za ove redove iz kojih se istina lako spoznaje i ljudima laicima,a kamoli bezbejdnosnim pesnicama. Vaše su riječi spomenik junaštvu,patriotizmu i hrabrosti! Pomognimo Profesionalcu u spašavanju Crne Gore jer ce nam crni dani doći s nepismenom bagrom i bahatim apostolima! U pamet se narode crnogorski! Da je vjecna Crna Gora!

gagi
25.03.2021-16:03 16:03

Dobro nam dosao ponovo Profesionalac,a neke price i prijetnje od Albanskog cetnika i advokata zaracenih kriminalnih klanova Vuksica to te bagre neka objese macku o repu.

Tara
13.07.2023-10:21 10:21

Zasto se ne obavijesti NATO savez..da Milatovic dovodi sa sobom jednog ruskog spijuna??Oni,ne bi smjeli uopste da prisustvuju na ovoj koferenciji…!

Stop..srbijanskim..i ruskim spijunima….!