Četvrtak, 9 Maja, 2024
Rubrika:

Raskrinkavanje: Dobro što svjedočimo dosadnom izbornom danu

Oni su pojasnili da je bilo očigledno pristrasno izvještavanje nekih medija, naročito onih iz Srbije koje su pratili kroz monitoring

Novinar Raskrinkavanja Marko Vukajlović ocijenio je da da je izborni dan dosadan što se tiče dezinformacija i dodao da je dobro što je tako.

„Sve je proteklo neočekivano mirno. Evidentno je bilo manje dezinformacija tokom kampanje za parlamentarne izbore, mi smo zapravo u izbornom ciklusu već godinu dana, imali smo sijaset dezinformacija koje su pratile i lokalne i predsjedničke izbore, dakle nije da nije bilo dezinformacija, ali je intenzitet opao“, pojasnio je on.

Dodao je da je redakcija Raskrinkavanja evidentirala ogromnu mrežu koja širi dezinformacije i koja se podigne i spusti kada to nekome odgovara.

„To smo vidjeli u slučaju Do Kvon, za 24 sata su se mediji i društvene mreže usijali“, dodao je Vukajlović.

Novinarka Raskrinkavanja Nina Đuranović kazala je da je i tokom ove kampanje najčešća praksa bilo objavljivanje prozivoljnih rezultata ispitvanja javnog mnjenja.

„Podsjetiću da po Zakonu o izboru odbornika i poslanika nije dozvoljeno objavljivanje rezultata istaživanja 15 dana prije izbora i teško da bi neka ozbiljna istraživačka kuća ili medij to objavio. Sve češće se objavljuju istraživanja bez toga da se pripisuju nekome pa je nemoguće dokazati da su lažna“ , kazala je Đuranović.

Oni su pojasnili da je bilo očigledno pristrasno izvještavanje nekih medija, naročito onih iz Srbije koje su pratili kroz monitoring.

„Konkretno mediji iz Srbije zauzimaju jednu stranu i postaju činilac u izbornom procesu u drugoj zemlji. Navjeći mediji iz Srbije koje smo pratili ne dijele dezinformacije na društvenim mrežama“, rekao je Vukajlović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve