Srijeda, 29 Maja, 2024
Rubrika:

Raskrinkavanje u koaliciji za borbu protiv dezinformacija o evropskim izborima

''Cilj projekta je da obezbijedi međudržavnu saradnju te da baza članaka dobije ulogu resursa za građane Evrope koji će glasati u junu'', navodi se u saopštenju koje potpisuje Darvin Murić, glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanja

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i platforma za provjeru činjenica Raskrinkavanje dio su projekta koalicije koju čini više od 40 faktčekerskih organizacija širom Evrope, a koje će pratiti dezinformisanje o izborima za Evropski parlament.

“Ove organizacije, okupljene u Evropskoj mreži za provjeru činjenica (EFCSN) će u saradnji sa Guglom kreirati i bazu fakt-čeking članaka, članaka sa političkim fakt-čekingom i analiza narativa o trendovima dezinformisanja širom Evrope sa posebnim akcentom na provjeru činjenica i tvrdnji vezanih za evropske izbore koji će se održati ove godine. Korisnici će moći da bazu pretražuju po jezicima, pojedinačnim državama, partijama, temama kao što su klimatske promjene, bezbjednost i odbrana, zdravlje i slično. Cilj projekta je da obezbijedi međudržavnu saradnju te da baza članaka dobije ulogu resursa za građane Evrope koji će glasati u junu”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Darvin Murić, glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanja.

Dodatno, statistika o trendovima dezinformisanja tokom izbora će biti dostupna različitim organizacijama koje će moći da unose svoje podatke, kao i istraživačima koji će moći da podatke dobiju na osnovu zahtjeva.

Predsjedavajći EFCSN-a, Karlos Hernandez-Ečevaria, kazao je da će projekat „Elections24Check“ izgraditi sistem rane detekcije onlajn dezinformacija na cijelom kontinetnu.

“Organizacije za provjeru činjenica koje učestvuju u projektu će pratiti ne samo EU, već i širu zajednicu susjednih evropskih država. Ovo je posebno važno jer dezinformacije putuju preko granica“, kazao je Hernandez-Ečevaria.

Potpredsjednica Guglovog odjela za poslove vlade i javne politike, Anet Kober-Riel je dodala da su u toj kompaniji ponosni što podržavaju rad fakt-čekerskih organizacija širom Evrope i to u krucijalnom momentu.

“Jer izborne dezinformacije mogu da prelaze granice i podrivaju demokratske procese. Ova inicijativa EFCS-a i njenih više od 40 članica će pružiti potporu kvalitetnim informacijama za birače i utabati put za buduće slične koalicije“, kazala je ona.

Organizacije koje će učestvovati u projektu su se prihvatanjem EFCSN-ovog kodeksa obavezale da će raditi transparentno, nepartijski i uz novinarsku izvrsnost, a sa posebnim fokusom na javni interes. Bazu koju će evropske fakt-čeking redakcije, uključujući i Raskrinkavanje, svakodnevno popunjavati, a gdje zainteresovani novinari i građani mogu pronaći izuzetno koristan fakt-čeking sadržaj. Raskrinkavanje poziva sve aktere na javnoj sceni da nas upozore na sve objave na društvenim mrežama i u medijima za koje sumnjaju da u sebi sadrže dezinformacije i lažne narative koji se tiču evropskih izbora. Baza članaka na kojoj radi više od 40 fakt-čeking platformi dostupna je ovdje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve