Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović i Meta: Bilateralni odnosi Crne Gore i Albanije zasnivaju se na principima prijateljstva i saradnje

''Biti dobar komšija za Crnu Goru znači biti prijatelj, ali istovremeno i podrška u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende'', istakao je Radulović

Drugi dan zvanične posjete ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića Republici Albaniji nastavljen je sastancima sa predsjednikom te zemlje Iljirom Metom i gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajem. Tokom susreta sa Metom istaknuto je da se bilateralni odnosi susjeda Crne Gore i Albanije zasnivaju na principima prijateljstva i saradnje.

Kako je naglasio, dodatno nas vežu savezništvo u NATO i evropske vrijednosti na kojima želimo graditi svoja društva i tako ih uvesti u evropsku porodicu.

Na tom putu, kultura poštovanja ljudskih prava i predanost očuvanju međunarodnog mira naši su važni zadaci, a to po riječima šefa crnogorske diplomatije obje zemlje dokazuju angažmanom u UN.

Čestitavši Albaniji na izboru za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti za period 2022 – 2023, Radulović je poželio sagovorniku uspješan i proaktivan rad u ključnom organu ove važne organizacije, te istovremeno pohvalio prioritete na kojima će biti fokus naših susjeda, među kojima su mir i bezbjednost, održivi razvoj, ženska prava itd. On je takođe zahvalio na podršci Albanije crnogorskoj kandidaturi za Savjet za ljudska prava UN-a, za period 2022-2024.

Meta je izrazio zadovoljstvo spoljno političkim kursom Crne Gore, kazavši da se raduju svakom uspjehu Crne Gore kao da je njihov.

Kao važan aspekt daljeg razvoja obije zemlje, koje su dobri susjedi i NATO partneri, Meta je ukazao na potrebu intenziviranja saradnje u svim onim oblastima od kojih benefite imaju građani obije države.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o situaciji u regionu kao i izazovima sa kojima se obije države suočavaju u procesu pristupanja EU.

Izrazivši zadovoljstvo prijateljskim odnosima dvije zemlje Radulović prenio je gradonačelniku Tirane Erionu Veliaju spremnost da jačamo partnerstvo sa njegovom zemljom, što uključuje i ohrabrivanje direktne komunikacije i saradnje lokalnih samouprava sa ciljem razmjene iskustava i razvoja projekata, te povezivanje i saradnju mladih dvije zemlje.

Šef crnogorske diplomatije čestitao je Veliaju i Tirani na dobijanju zvanja ,,Evropska prijestonica mladih 2022’’, istakavši da je zbog te činjenice dodatnu vrijednost dobio i cijeli region.

Gradonačelnik Veliaj je potvrdio značaj ovog prestižnog zvanja, rekavši da bi u narednoj godini glavni grad njegove zemlje mogao postati platforma za mlade iz cijelog regiona, pa i iz svih opština Crne Gore, kojima će biti omogućeno da predstave svoja dostignuća iz bilo koje oblasti svog društvenog angažovanja.

Govoreći o sponama među nama, Radulović je zaključio da su naša najvažnija poveznica građani Crne Gore i Albanije koji sa radošću posjećuju susjednu zemlju.

Geografski gledano, istakao je, Tirana i Podgorica su dva najbliža glavna grada. O tome da je transformacija Tirane posljednjih godina prepoznatljiva, kako je naveo, svjedoči sve veći broj naših građana koji je obilazi, vraćajući se kući sa najljepšim utiscima gostoprimstva svojih komšija.

Gradonačelnik Veliaj uručio je ministru Raduloviću poklon grada Tirane “Sahat kulu”, istakavši da je najdragocjeniji poklon koji se nekome može dati upravo vrijeme – vrijeme tokom kojeg gradimo prijateljstva i koje dijelimo. Takođe, on je izrazio nadu da će se dobra saradnja koja postoji na državnom nivou reflektovati i na saradnju na lokalnom nivou.

Održan niz sastanaka

Ističući dobrosusjedsku saradnju kao važan stub spoljne politike Crne Gore, šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović tokom zvanične posjete Albaniji kazao je ministarki za Evropu i spoljne poslove te zemlje Olti Džački, da je ulaganje u stabilnost i prosperitet regije zalog zajedničke evropske budućnosti.

„Biti dobar komšija za Crnu Goru znači biti prijatelj, ali istovremeno i podrška u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende“, istakao je Radulović, dodavši da smo kao država koja je najdalje odmakla u procesu pristupanja EU, spremni da pružimo ekspertsku, tehničku i svaku drugu vrstu pomoći.

On je čestitao na svemu što je susjedna zemlja realizovala na planu ispunjenja kriterijuma EU. Izrazivši nadu da će izazovi uskoro biti prevaziđeni i da će tako biti oslobođen put da Albanija dobije datum za otpočinjanje pregovora, ministar Radulović je kazao da će to biti uspjeh ne samo Republike Albanije, već i cijelog Regiona.

Na toj liniji, kazao je da Crna Gora stoji čvrsto na svom vanjsko-političkom kursu, posvećena reformama u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te da smo ponosni što podrška građana članstvu svakim danom raste i sada iznosi 74 odsto.

Džačka kazala je da je odnos sa Crnom Gorom od jedinstvene važnosti za Republiku Albaniju kao i da kvalitet bilateralnih odnosa treba da bude primjer za cijeli region.

Ona je istakla da bi dobra saradnja trebalo da bude praćena odgovarajućom ekonomskom saradnjom, pa je u tom smislu i dogovoreno održavanje zajedničke sjednice vlada dvije države tokom naredne godine, na kojoj bi se definisali konkretni oblici unapređenja postojeće saradnje. Sagovornici su se saglasili da manjine u obije države predstavljaju stabilan i solidan most spajanja i da su vrijedan zalog za dalje unapređenje dobrosusjedskih odnosa.

Kao primjer uspješne saradnje institucija dvije države diplomate su navele potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva za Evropu i spoljne poslove Albanije u oblasti diplomatske obuke, dodavši da je to jasna potvrda afirmacije već uspostavljene komunikacije između Diplomatskih akademija dva Ministarstva.

Tokom posjete Albaniji ministar vanjskih poslova Radulović sastao se sa Nikoljom Linditom, predsjednicom Parlamenta Albanije. Tokom susreta ukazano je da su manjinske zajednice jedna od najznačajnijih spona, te da ih kao takve uvijek moramo štititi i kontinuirano raditi na ostvarivanju garantovanih prava u cilju očuvanja nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta.

Radulović - Lindita
Radulović – Lindita

U tom kontekstu, Radulović je istakao da se puna afirmacija nacionalne politike Crne Gore prema albanskoj manjini ogleda u formiranju Albanskog nacionalnog savjeta, medijskih, kao i prava na školovanje na maternjem jeziku. Izrazio je zadovoljstvo zbog raspisivanja konkursa za popunjavanje mjesta u Savjetu za nacionalne manjine pri Vladi Albanije, čime se stekla mogućnost da crnogorska dobije svog autentičnog predstavnika.

Lindita kazala je da je Crna Gora primjer dobrog susjeda i prijatelja, na kojeg se u smislu međudržavne saradnje, bilateralnih odnosa, međusobne pomoći i zajedničkih vanjsko-političkih ciljeva, Albanija uvijek može osloniti. Posebno je istakla interes i spremnost za intenziviranje saradnje na svim nivoima između parlamenata dvije države.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve