Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Održane političke bilateralne konsultacije između ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Japana

Raspopović je prenio da će Crna Gora nastaviti da unapređuje biznis okruženje, a s konkretnim ciljem privlačenja kredibilnih japanskih investicija

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova ambasador Milisav Raspopović predvodio je crnogorsku delegaciju na političkim bilateralnim konsultacijama ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Japana, u Tokiju. Japansku delegaciju predvodio je Kimitake Nakamura, zamjenik pomoćnika ministra i specijalni ambasador za zemlje Zapadnog Balkana.

“Razmotren je niz pitanja iz okvira bilateralne i multilateralne saradnje dvije države, te zajednički ocijenjeno da Crna Gora i Japan razvijaju tradicionalno prijateljske odnose kroz unaprjeđenje saradnje u oblastima ekonomije, kulture i obrazovanja. Sa naše strane je pokrenuto pitanje uvođenja reciprociteta bezviznog režima za građane Crne Gore, koji je od naročitog značaja za uspješno učešće na izložbi EXPO, koja će se 2025. godine održati u Osaki”, saopšteno je iz MVP-a.

Raspopović je prenio da će Crna Gora nastaviti da unapređuje biznis okruženje, a s konkretnim ciljem privlačenja kredibilnih japanskih investicija.

“Konstatovano je da su, na međunarodnom planu, dvije strane posvećene zaštiti principa i vrijednosti međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima. U kontekstu snaženja saradnje Japana sa NATO, Raspopović je prenio da će Crna Gora, u okviru Alijanse nastaviti da podržava zajednički rad na suprotstavljanju globalnim prijetnjama i izazovima”, navodi se u saopštenju.

Dvije strane su se saglasile o važnosti daljeg intenziviranja kontakata i saradnje, naročito u susret najavljenoj posjeti predsjednika Vlade Crne Gore Japanu, kao i u vezi sa otvaranjem diplomatsko-konzularnog predstavništva Crne Gore u Japanu u narednom periodu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve