Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Na predstojećim izborima odlučuje se sudbina i karakter crnogorske države

U Matici smatraju da se u periodu pred nama, na predstojećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, ''odlučuje sudbina i karakter crnogorske države''

Smatramo da se u periodu pred nama, na predstojećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, odlučuje sudbina i karakter crnogorske države, poručio je predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović.

“Suočeni sa dubokom političkom krizom koja prijeti da Crnu Goru dovede do institucionalnog sloma s mogućim nesagledivim posljedicama po građanski mir, budućnost njenih građana i suverenost crnogorske države, Skupština Matice crnogorske upućuje apel političkim akterima, partijama i međunarodnoj zajednici da pokažu odgovornost i doraslost aktuelnom trenutku, uspostavljanjem funkcionalnog Ustavnog suda i da raspisivanjem parlamentarnih izbora učine mogućim formiranje kredibilne Vlade”, saopštio je Radilović.

Matica crnogorska je, prema njegovim riječima, od osnivanja 1993. godine principijelno branila mir, građanske i evropske vrijednosti, a kao “identitetska institucija posebno vodila računa o državnim i nacionalnim interesima Crne Gore.”

“U posljednje dvije godine naša se domovina suočava sa sve ozbiljnijim opasnostima i destrukcijama, koje prijete da uruše njen identitet, utemeljen u hiljadugodišnjoj državnosti sa četiri crnogorske dinastije, veličanstvenoj antifašističkoj narodnooslobodilačkoj borbi tokom Drugog svjetskog rata i na referendumu od 21. maja 2006. godine”, naveo je Radulović.

U Matici smatraju da se u periodu pred nama, na predstojećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, “odlučuje sudbina i karakter crnogorske države”.

“Ako suverenističke i istinske građanske snage, uz podršku manjinskih naroda, ne ostvare rezultat kojim će odbraniti crnogorski građanski, nacionalni, kulturni i duhovni identitet – ideje i vrijednosti tzv. „srpskog sveta“ će snažiti, s prijetnjom da u konačnom budu i ostvarene. Narednih godina će se upravo u Crnoj Gori voditi odlučujuća politička borba za realizaciju starog velikodržavnog projekta pod novim imenom, uz finansijsku, medijsku i logističku pomoć Republike Srbije i Srpske pravoslavne crkve. Naime, svima bi trebalo biti jasno da bez potčinjavanja Crne Gore projektu „srpskog sveta“, nije moguće ostvarenje ideje Velike Srbije. Prvi i odlučujući korak bi bio promjena crnogorskog identiteta u srpski, a zatim i obračun s crnogorskom državnošću”, ocijenio je Radulović.

Stoga bi, kaže on, svi akteri na političkoj i javnoj sceni, ali i politički predstavnici zapadnih zemalja,”morali znati da je i sudbina „srpskog sveta“ najbliže skopčana sa sudbinom Crne Gore”.

“Upravo zbog toga svjedočimo svakodnevnim napadima i negiranju crnogorske nacije, crnogorske kulture, crnogorskoga jezika, Crnogorske pravoslavne crkve kao i nasrtajima na institucije, intelektualce i pojedince koji ove identitetske vrijednosti afirmišu i štite. Napadima kojima se u 21. vijeku hoće osporiti garantovana, elementarna ljudska prava i ugroziti lično dostojanstvo.
Matica crnogorska je uvjerena da crnogorsko građansko, državno i nacionalno biće ima dovoljno snage da se odupre aktuelnom nacionalističkom i velikodržavnom nasrtaju, kako bi Crna Gora saglasno svojim temeljnim vrijednostima, potvrđenim na referendumu 2006. godine, gradila svoju budućnost i prosperitetno društvo”, zaključio je Radulović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lada
02.02.2023-12:40 12:40

Da je vječna!

Pe Pera
02.02.2023-13:38 13:38

ahahaha ovaj ko Bajden hahaha

Mino
03.02.2023-18:02 18:02

Ko pijesak u pustinji tako nestane napisana rijec, a sa njome i misao spisatelja i poruka, pa ko stigne da procita . Zato bi predlozio da se ovakva saopstenja ponove vise puta ,zaboravnost nekad uobicajena nekad simptom.