Četvrtak, 23 Maja, 2024
Rubrika:

Promocija knjige ”Crnogorske vladarke, plemkinje i princeze” sjutra u Matici crnogorskoj

Knjiga ''Crnogorske vladarke, plemkinje i princeze'' istaknutog crnogorskog istoričara Božidara Šekularca

Knjiga „Crnogorske vladarke, plemkinje i princeze“ istaknutog crnogorskog istoričara Božidara Šekularca, biće promovisana sjutra u 19 sati u prostorijama izdavača, Matice crnogorske, u Beogradskoj ulici.

O knjizi će, osim autora, govoriti istoričarka Nada Tomović, publicista Marijan Mašo Miljić i predsjednik Matice crnogorske Ivan Jovović, urednik ovog izdanja.

Knjiga „Crnogorske vladarke, plemkinje i princeze“ je objavljena u okviru biblioteke „Kultura i istorija“ sinteza je dvodecenijskog istraživanja uvaženog crnogorskog istoričara i sadrži tekstove i biografske podatke o 32 žene koje su u određenim okolnostima bile i vladarke ili savladarke, počev od prve crnogorske dinastije Vojislavljevića, preko Balšića, Crnojevića i Petrovića.

“Bili su nam od pomoći pisani spisi, testamenti, memoari, zapisi i natpisi, pisma, izvještaji, književni spomenici. Veoma je bilo bitno dobiti predstavu o mentalitetu i životu žena koje su živjele u različitim vremenskim epohama, njihovoj ulozi i rangu. Svaka od ovih žena dobila je mjesto u knjizi, koliko se moglo dobiti informacija o njihovom mjestu u porodici, udjelu u životu zemlje, njenom statusu, ulozi u duhovnom životu i politici u njihovom vremenu i događajima u njemu. U određenim slučajevima koristili smo se uporednim analizama kroz književnu i kritičku optiku uzora i modela radi otkrivanja nacionalne pripadnosti i strukture u djelovima koji su integrativni za sve narode”, zapisao je Šekularac u predgovoru knjizi „Crnogorske vladarke, plemkinje i princeze“.

U ime izdavača knjigu potpisuje Ivan Ivanović. Ilustracije u knjizi su radovi studenata Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju Tereze Živković i Marka Kilibarde.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
24.04.2024-09:12 09:12

Svaka cast Gospodo. Respekt.