Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Radoman: Veliskorpski projekat je ključni problem Zapadnog Balkana

''Iskustva Ukrajine i Bliskog istoka su opasna upozorenja koje nameće pitanje da li to sjutra može biti i Zapadni Balkan''

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) sa Cetinja Aleksandar Radoman izjavio je danas da je ključni problem na Zapadnom Balkanu “ponovo osnaženi velikosrpski projekat pod imenom ‘srpski svet’”.

“To je devetnaestovjekovna državna fantazma koja drži u zatočeništvu društva u Bosni i Hercegovini, Kosovo i Crnoj Gori. Negira se crnogorski identitet i kreira ambijent koji treba da dovede do rekonfiguracije Crne Gore ili njene SAOizacije”, rekao je Radoman na Cetinjskom forumu “Crna Gora i Zapadni Balkan – ubrzano ka zapadu ili polako ka istoku” na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

Dodao je da nova vlada Crne Gore svojim sastavom nagovještava nastavak antievropske politike.

“Takođe, izbor četničkog vojvode (Andrije Mandića) za predsjednika Skupštine Crne Gore, koji sa ushićenjem ističe da je Vladimir Putin njegov predsjednik, jeste jasan znak kakva će se politika voditi. Crna Gora je sistematski destruirana zemlja u kojoj je beogradska patrijaršija ključni autoritet. U nekim djelovima zemlje je na snazi aparthejd, kao što je slučaj u Pljevljima”, rekao je Radoman.

Ocijenio je da je “nedovoljno jak i ubjedljiv” otpor ideologiji mržnje, genocida, slavljenja ratnih zločinaca u Crnoj Gori i dodao da je Crna Gora “od uspješne priče postal rak-rana regiona”.

“Iskustva Ukrajine i Bliskog istoka su opasna upozorenja koje nameće pitanje da li to sjutra može biti i Zapadni Balkan. Opasnost po destabilizaciju regiona je veća nego ikada”, ocijenio je Radoman.

Adnan Čirgić iz Crnogorskog PEN centra ocijenio je da je Srbija uz pomoć svojih crnogorskih “marioneta” i svoje crkve “preuzela vlast nad Crnom Gorom”.

“Popisom stanovništva sada namjeravaju ojačati etnčke podjele u Crnoj Gori. Cilj je uništavanje građanskog društva i pretvaranje Crne Gore u ruskog satelita”, rekao je Čirgić.

Predsednik Međunarodnog PEN centra Burhan Sonmez ocijenio je da će, ukoliko ne bude dogovora, područje Balkana, na kojem se susreću Istok i Zapad, “možda neće biti ni istok ni zapad već Bliski istok”.

“Biće mjesto na kojem vladaju novac, oružje i religija”, rekao je Sonmez u onlajn obraćanju učesnicima foruma.

Dvodnevni Cetinjski forum “Crna Gora i Zapadni Balkan – ubrzano ka zapadu ili polako ka istoku” organizuju FCJK i Crnogorski PEN centar.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Piki 81
03.11.2023-13:59 13:59

A nije veliko albanski? Sedi jedan !!!!

Tikva
03.11.2023-15:48 15:48

Hapšenje širom Srbije: Razbijen lanac kupovine diploma, bez škole postajale medicinske sestre i vaspitači !Koliko tek li ima u CG sa ovakvim Diplomama a obavljaju funciju -Ministri-Potpresednici -Diploma je samo papir a Skola je Znanje -Nas Joko-Djeka-Camaj-Becic-Nik-Martinovic- to svi znamo da su neskolovani !!

Labud
03.11.2023-19:28 19:28

Moja rođena i crnogorska braćo i narode što ste danas u Crnu Goru-ponizili ste cio naš crnogorski narod i porod kad ste vođama naroda otrcano srpstva Srbije,vjere i crkve dozvolili da od našeg naroda i svega crnogorskog prave sprdnju i ruglo.Moj Crnogorski rode,građanstvo i narode nema više mizerije no se otrcanom srpstvu Srbije suprostavljat njihovim od davnina poznatim junačkim prdoklačenjima.Pa da se prdoklašenjem i lažima osvajalo-Baklanom i Turskom još i danas bi vladali Srbi otrcana srpstva i Srbija,