Petak, 1 Jula, 2022
Rubrika:

Poslanici nijesu podržali predlog da se u ponedjeljak govori i o slučaju Petra Kneževića

Poslanici međutim nijesu podržali predlog da se na istoj sjednici nadležni saslušaju povodom slučaja Petra Kneževića. Iz DPS-a su, prethodno, poručili da sjednice onda neće biti

Odbor za bezbjednost i odbranu donio je odluku o kontrolnom saslušanju u vezi sa navodima Europola da su službenici policije Petar Lazović i Ljubo Milović navodno članovi kriminalnog klana Kavač, a saslušanje će biti održano 9. maja.

U sazivu sjednice navodi se da je predviđeno da se saslušaju premijer Dritan Abazović, direktor Uprave policije Zoran Brđanin, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović i šef Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković. Listi osoba čije je kontrolno saslušanje predloženo, naknadno su dodati i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i v.d. direktora ANB-a Sava Kentere.

Poslanici međutim nijesu podržali predlog da se na istoj sjednici nadležni saslušaju povodom slučaja Petra Kneževića. Iz DPS-a su, prethodno, poručili da sjednice onda neće biti.

Tok sjednice: 

Vladimir Martinović iz Demokrata kazao je da nekoliko puta pitao Abazovića šta u policiji radi Ljubo Milović, međutim, kako kaže, odgovor nije dobio.

Martinović je tražio da se pozove i Filip Adžić, “uvaženi kolega turizmolog, koji sada obavlja funkaciju ministra unutrašnjih poslova.”

“Da nam da zvanične informacije da li su Lazović i Milović i dalje u Crnoj Gori”.

Miloš Konatar iz URE kaže da se njegova podrška za saslušanje ne dovodi u pitanje.

“Podržaću predlog i da se Adžić pozove na saslušanje. Bilo bi važno da pozovemo i v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost. Što se mene i Abazovića tiče, nulta stopa tolerancije na kriminal posebno u institucijama države Crne Gore”.

“Kako je krenulo sa predlozima, saslušanje ćemo održati na stadionu Budućnosti”, kazao je Knežević.

Ova skupština je doživjela mnoge stvari ali ovoliko nekulture koliko doživljava od pojedinih poslanika odavno nije ali moramo svi to da trpimo i gledamo, kazao je Konatar.

Poslanik SD-a Ivan Brajović kazao je da treba pokrenuti inicijativu da se ista lica koja bi prisustvovala kontrolnom saslušanju povodom današnjeg predloga, trebaju saslušati u kontekstu afere koja se dovodi u vezu za službenikom PTJ Petrom Kneževićem, čiji se glas navodno čuje na audio snimcima koji su objavljeni u medijima.

Predrag Bošković iz DPS-a je podržao predloge Martinovića, Konatara i Brajovića o dopuni.

On je zamolio predsjednik Odbora Milana Kneževića da pokrene proceduru za popunjavanje Odbora, jer tri člana iz bivšeg saziva više nijesu članovi.

Knežević je odgovorio da je izbor novih članova posao Administrativnog odbora, ali da izgleda da će se formirati novi da bi se smijenio Milun Zogović, dodajući da želi da to cijela javnost zna.

Knežević je kazao da je od samog formiranja saziva Skupštine situacija u Crnoj Gori komplikovana i tenzična.

“Moj je utisak da su postojale ozbiljne sumnje da su djelovi bezbjednosnog sektora i  pravosuđa srasli sa određenim kriminalnim grupama, što potvrđuju snimci, izjave i dešavanja sa kojima se suočavamo”.

On je kazao da je možda bilo razloga da se sjednica Odbora sazove i povodom slučaja Miloša i Vesne Medenice.

Dragan Ivanović iz SNP-a kazao je da je pravi momenat da svi koji su pozvani na saslušanje budu tu i da se od njih čuje sve što se dešava.

Dragan Krapović iz Demokrata kaže da će podržati inicijativu za saslušanje.

“Mi smo godinama govorili o kriminlanim klanovima. Jasno je da su djelovi države u prethodnom periodu bivšeg režima srasli sa organizovanim kriminalom i da su usled te saradnje klanovi narasli do mjere da ugrožavaju i Evropu i čitav svijet”.

Poslanik DPS-a Predrag Bošković kazao je da treba razdvojiti ko je s kriminalcima komunicirao kako bi spriječio najteža krivična djela i ko je komunicirao iz nekih drugih razloga.

Predsjednik Odbora Milan Knežević kazao je da ga je premijer Dritan Abazović zamolio da sjednica bude otvorena za javnost.

Nakon što je Odbor podržao predlog, prešlo se na drugu tačku dnevnog reda, predlog Ivana Brajovića da se ista lica koja bi prisustvovala kontrolnom saslušanju povodom današnjeg predloga, trebaju saslušati u kontekstu afere koja se dovodi u vezu za službenikom PTJ Petrom Kneževićem.

Danijel Živković iz DPS-a kazao je da treba biti principijelan te podržati predlog.

“Niko ovdje nikog ne osuđuje, samo treba da se odnosimo principijelno prema svakoj situaciji”, naveo je on istakavši da sjednice u ponedjeljak neće biti ukoliko se ne podrži taj predlog.

Dragan Krapović je poručio da Demokrate neće podržati predlog jer još nije dokazano da je snimak autentičan, te se ne zna njegovo porijeklo, te da imaju činjenicu da se Knežević uredno odazvao nadležnim organima.

Najnovije

Budućnost protiv FSCG: Još jedan apsurd, kao da je neko sav naš trud obrisao...

Nakon odluke Izvršnog odbora FSCG da od sljedeće sezone da jedan igrač rođen 2002. i mlađi bude na terenu, umjesto dva, oglasili su se...

Otvoren novi Voli market u Radanovićima

Danas je Voli hipermarket na kružnom toku koji spaja Kotor, Tivat i Budvu, ponovo otvorio vrata za svoje potrošače. Otvaranju je prisustvovao i predsjednik opštine...

Preminuo crnogorski književnik Dušan Đurišić

Preminuo je crnogorski književnik, pjesnik, pripovjedač, dramski pisac, Dušan Đurišić. Đurišić je rođen 19. juna 1932. godine u Gradinju kod Caribroda, današnjeg Dimitrovgrada. Gimnaziju je završio...

Đoković sigurnom igrom do osmine finala Vimbldona

Novak Đoković se na ubjedljiv način plasirao u osminu finala Vimbldona. Branilac titule je u trećoj rundi nadigrao zemljaka Miomira Kecmanovića sa 3:0, po setovima...

U Andrijevici pronađena eksplozivna naprava

U sklopu pojačanih operativnih aktivnosti službenici beranske policije su juče, postupajući po naredbi Osnovnog suda u Beranama, izvršili pretres porodične kuče R.V., u mjestu...

Najčitanije

Povezano

Ponovo odgođeno saslušanje o Lazoviću i Miloviću, Knežević: Počinjem da sumnjam da su neke kolege pod uticajem kavačkog klana

Sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu na kojoj je trebalo da bude obavljeno saslušanje premijera Dritana Abazovića, čelnika bezbjednosnog sektora i glavnog specijalnog tužioca...

DANAS O LAZOVIĆU I MILOVIĆU Kontrolno saslušanje o navodima Europola

Odbor za bezbjednost i odbranu obaviće danas kontrolno saslušanje čelnika bezbjednosnog sektora, premijera Dritana Abazovića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića o navodima Europola...

Knežević na odmoru

Oglašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije u slučaju Petra Kneževića, jednog od komandanata nasilne policijske akcije protiv građanki i građana okupljenih na protestu...

Pajović Musić i Zeković: Knežević ne dolazi u Protivterorističku jedinicu, pozdravljamo eventualnu odluku o suspenziji

Građanski aktivisti Svetlana Pajović Musić i Aleksandar Saša Zeković saopštili su da su Vrhovnom državnom tužilaštvu 30. aprila dostavili tri audio snimka koji ukazuju na postojanje sumnje da lice...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
06.05.2022-17:11 17:11

Nije tačan naslov i trebao bi da glasi: poslanici nacionalističkih stranaka koje su zadovoljne što je komandos rašćerao bagru nijesu dozvolili saslušanje komandosa…