Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Odbor za bezbjednost jednoglasno podržao inicijativu za saslušanje Spajića i Šaranovića

Nikola Janović iz DPS-a je rekao da je nakon dešavanja u vezi izbora Radovića potrebno obaviti saslušanje, dok je Boris Bogdanović iz Demokrata naveo da jedva čekaju saslušanje.

Odbor za bezbjednost i odbranu jednoglasno je usvojio inicijativu za kontrolno saslušanje premijera Milojka Spajića i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, povodom dešavanja na sjednici Vlade na kojoj je imenovan Aleksandar Radović za vršioca dužnosti direktora Uprave policije.

Nikola Janović iz DPS-a je rekao da je nakon dešavanja u vezi izbora Radovića potrebno obaviti saslušanje, dok je Boris Bogdanović iz Demokrata naveo da jedva čekaju saslušanje.

”Da prosto svi čuju što je sve pratilo izbor v.d. direktora policije. I politički i pravno ćemo se boriti protiv te odluke, jer nas niko ne može natjerati na nešto i niko nam ne može diktirati ni jedno ime. A svako će dobiti od nas adekvatan odgovor, ako naravno budemo izazvani”, rekao je Bogdanović.

”Na političkoj sceni pojedini manipulišu ističući karakter svog političkog subjekta ispred svih ostalih”, dodao je poslanik Bogdanović.

Istakao je da će Demokrate do IBAR-a nastaviti podršku Vladi, a nakon toga slijedi procjena da li će dalje nastaviti zajedno.

Miodrag Laković iz PES-a je pozdravio najavu Bogdanovića da bi nadležni trebalo da ispitaju zakonitost odluke.

”Jedino bih imao primjedbu na vaše insinuacije o nekoj diktatuti, ali to pripisujem političkoj retorici. Učestvovali vi u njoj ili ne, 44. Vlada će ispuniti sve zacrtane ciljeve, kako god ta Vlada bude strukturirana”, rekao je Laković.

Filip Adžić iz URE je rekao da je na djelu pokušaj urušavanja sektora bezbjednosti, koja je kako navodi počela prije dva ili tri mjeseca.

”Imam informacije da se poligraf ”zapalio” koliko su kandidati lagali”, rekao je Adžić i naveo da je sklon da više povjerenja ima u Demokrate nego u PES.

Reagovao je Laković podsjećajući da prethodna Vlada u slučaju smjene Brđanina nije poštovala sudsku odluku.

”Upravni sud moraće opet da vrati Brđanina, ako je principijelan. Baš me zanima kako ćete se ponašati u tom slučaju, a kadrovsku politiku ne može da vodi Upravni sud, već Vlada”, kazao je Adžić kritikujući odluku suda u slučaju Brđanina.

Jelena Nedović iz PES-a kaže da je sektor bezbjednosti degradiran godinama unazad, a da PES za to ne snosi nikakvu odgovornost.

Danijel Živković iz DPS-a je ocijneio da je sam proces imenovanja od samog početka potpuno nezakonit.

”Od javnog konkursa, do poligrafa, pa zaključno sa sukobom na samoj sjednici Vlade”, dodao je lider DPS-a.

Podsjetio je na teške optužbe predstavnika izvršne vlasti, te da je ministar rekao da su počinjena krivična djela.

”Logično je da nadležni organi reaguju po toj izjavi, i da postupe po službenoj dužnosti”, kazao je Živković.

Takođe smo, kaže, od samih ministara čuli da se radi o nabrutalnijoj politizaciji izbora direktora policije.

”Zakon je jasan da se ne može izabrati kandidat bez predloga ministra unutrašnjih poslova. Ako je to neko uradio sa umišljajem nema dileme da se radilo o krivičnom djelu”, kazao je Živković.

”Ovo jedino mogu da razriješe vanredni parlamentarni izbori”, zaključio je Živković.

On je, tokom polemike sa Lakovićem, rekao da nadležno tužilaštvo nije odreagovalo na stav ministra unutrašnjih poslova da u postupanju premijera i nekih ministara ima elemenata krivičnog djela.

”Mnogo brže ćete izgubiti podršku građana nego što ste je zadobili, a to ćemo vidjeti uskoro, mnogo brže nego što mislite”, kazao je Živković.

Boris Bogdanović iz Demokrata je rekao da nijedna partija sama ne može uvesti Crnu Goru u EU, ni sa čarobnim štapićem, ali može sa ”političkim zečevima iz šešira”.

”A ko su ti politički zečevi, vrijeme će pokazati”, rekao je Bogdanović.

”Kako god bilo, Crna Gora će biti pred vratima EU u mandatu 44. Vlade”, na to je rekao Laković.

Sjednicu možete pratiti na linku ispod:

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve