Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Odbor u utorak o inicijativi za saslušanje Spajića i Šaranovića

Inicijativa, koju su u skupštinsku proceduru danas predali poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković i Nikola Janović, Građanskog pokreta URA Filip Adžić, Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević i posebnog kluba Jevrosima Pejović, nije uvrštena u dnevni red današnje sjednice Odbora

Odbor za bezbjednost i odbranu odlučivaće u utorak o inicijativi za kontrolno saslušanje premijera Milojka Spajića i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, povodom dešavanja na sjednici Vlade na kojoj je imenovan vršilac dužnosti v.d. direktora policije.

Inicijativa, koju su u skupštinsku proceduru danas predali poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković i Nikola Janović, Građanskog pokreta URA Filip Adžić, Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević i posebnog kluba Jevrosima Pejović, nije uvrštena u dnevni red današnje sjednice Odbora.

Predsjednik Odbora Miodrag Laković kazao je da je parlamentarna većina obavila konsultacije tokom pauze današnje sjednice tog skupštinskog tijela i da su saglasni sa saslušanjem.

“Smatramo da treba da zakažemo početkom sljedeće sedmice novu sjednicu na kojoj ćemo oblikovati tu odluku“, rekao je Laković.

Kako je kazao, saglasni su da se odluka o saslušanju donese, ali da se moraju definisati teme, koji predstavnici državnih organa će biti pozvani i u kom formatu će raditi.

Eraković je rekao da u DPS-u nemaju primjedbi da početkom naredne sedmice bude sjednica Odbora i da tada bude definisan brzi rok kontrolnog saslušanja.

Članovi Odbora iz parlamentarne većine na sjednici su saopštili da je inicijativa za saslušanje pravno nedostatna jer nema pozivanja na konkretan stav člana 75 Poslovnika i da zbog toga ne može biti uvrštena na dnevni red današnje sjednice, nakon čega je dostavljena korigovana inicijativa.

Janović je rekao da je, shodno Poslovniku, trećina članova Odbora podnijela inicijativu, dodajući da žele da se ona uvrsti u dnevni red i da se odluči kada će biti održano kontrolno saslušanje.

„S obzirom na situaciju oko izbora v.d. direktora policije i dešavanja na sjednici Vlade, gdje su se međusobno optuživali za izvršenje krivičnih djela i kršenje zakona“, rekao je Janović.

On je istakao da je pravo javnosti da zna šta se dešava u Vladi i da dobiju odgovore na to ko je prekršio zakon i šta se desilo.

Pejović je kazala da Poslovnik daje mogućnost da jedna trećina članova Odbora podnese inicijativu za saslušanje.

„Na osnovu tog člana, koji garantuje prohodnost inicijative, Odbor se ne izjašnjava“, rekla je Pejović.

Ona je kazala da ne treba da se ponovi praksa sa Odbora za ekonomiju, gdje je mehanizam saslušanja onemogućen.

Pejović je rekla da ne stoje argumenti zbog čega o inicijativi ne može da se raspravlja na današnjoj sjednici.

Eraković je rekao da ne treba nikakvo znanje da svako zaključi šta se desilo na sjednici Vlade prije dva dana.

On je kazao da razumije zbog čega većina želi da odustane od kontrolnog saslušanja.

„Zbog više stvari koje su se dešavale u bezbjednosnom sektoru neophodno je da Spajić i Šaranović dođu na kontrolno saslušanje“, rekao je Eraković.

On je dodao da ne zna da li ima negdje u svijetu da premijer i ministar optužuju jedan drugog da su izvršili krivično djelo. „Ne smijemo zbog procedura da preskačemo nešto zbog čega se država nalazi u velikom problemu“, kazao je Eraković.

On je podsjetio da su se čule optužbe da je Spajić počinio krivično djelo.

„Ovo je ozbiljan alarm, već je bilo desetine alarma, ali ova situacija koju smo sada imali, ozbiljne međusobne optužbe premijera i ministra, to iziskuje hitno kontrolno saslušanje“, rekao je Eraković.

Poslanik Demokrata Duško Stjepović, odgovorajući Erakoviću, kazao je da se alarm upalio u „ekipici Grand“.

„Koju vi ovakvkom inicijativom čini mi se podržavate“, rekao je Stjepović.

On je istakao da u skladu sa Poslovniku ne može da se podnese usmena inicijativa.

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević rekao je da u inicijativi piše da se pozivaju na član 75 Poslovnika, koji podrazumijeva svaki stav tog člana.

„Vi hoćete da kažete da predsjednik Odbora i kompletna služba nijeste sposobni da protumačite na koji stav se poziva inicijativa koja ima pet potpisa poslanika“, rekao je Zirojević.

On je naglasio da je u potpunosti jasno na šta se odnosi inicijativa.

„Ne traži niko da mi sad dovedemo ljude da ih saslušamo, već da se razmatra inicijativa i da preuzmete obavezu da zakažete sjednicu“, rekao je Zirojević i dodao da se stvar banalizuje.

Kako je kazao, ne zna čega se parlamentarna većina boji pa neće da zakažu sjednicu za kontrolno saslušanje.

On je kazao da nema nikakve veze SD-a sa Lazovićem i Milovićem.

„Svaki put kad imate problem u većini pozivate se na njih. Ali, itekako ćete naći veze Demokrata sa kriminalnim klanom iz Budve“, rekao je Zirojević.

Ministar odbrane i potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović, odgovarajući Zirojeviću, rekao je da nije tačno da je „Ljubiša prisustvovao skupu koji je organizovala Demokratska Crna Gora“.

On je podsjetio da su uhapšena dva bivša direktora Uprave policije, specijalni tužilac koji je rukovodio slučajevima organizovanog kriminala, predsjednici Vrhovnog i Privrednog suda.

„Mislim da ovo jasno ilustruje ko je bio na kojoj strani, ko je eventualno od političkih subjekata involviran u kriminal“, rekao je Krapović.

Kako je rekao, stvari koje je Zirojević uputio Demokratama, javnosti ne znače ništa.

Poslanik Građanskog pokreta URA Filip Adžić rekao je da je jasno da nema želje vladajuće većine da se dođe do kontrolnog saslušanja i da se sazna istina.

„Bezbjednosni sektor je bačen na koljena, ministar pravde je pokušao da diskredituje šefa Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i na taj način spriječi aktivnosti SPO-a, danas imamo situaciju da je premijer pokušava da se obračuna sa sektorom bezbjednosti i da ga ponizi“, rekao je Adžić.

On je kazao da je Spajić to pokušao da uradi nezakonitom odlukom o imenovanju v.d. direktora policije.

Adžić je naveo da je interes i pravo građana da znaju šta se desilo.

„Potpuno je nebitno na koji se stav pozivamo, vjerovao sam da ćete imati razumijevanja. Mislim da ovim pokazujete da nemate nikakvu volju da institucije funkcionišu i da je pravno nasilje koje se sprovodi nešto što opravdavate ili želite prikriti“, rekao je Adžić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve