Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Popa: Spremni da radimo sa bilo kojom vladom koja pokazuje posvećenost EU agendi, nulta tolerancija za političko miješanje u slobodu medija

To prema njenim riječima Crnu Goru čini ranjivom, posebno u pogledu pogoršavanja uslova globalnog finansiranja i visokih budžetskih deficita koji se očekuju za 2022. i za naredne godine

Međunarodni kontekst je veoma izazovan. U kontekstu neisprovocirane ruske agresije na Ukrajinu, Izvještaj prepoznaje i pohvaljuje puni stepen usklađenosti Crne Gore sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući i restriktivne mjere EU, poručila je šefice Delegacije EU Oana Kristina Popa.

Ona je kazala da se ovim šalje veoma važna poruka o privrženosti Crne Gore evropskim vrijednostima kroz konkretno djelovanje, a ne samo riječi.

“Crnogorska privreda zabilježila je snažan oporavak u 2021. godini i nastavila je sa rastom u prvoj polovini 2022. godine. Uticaj rata je do sada bio ograničen, što uključuje i turističku industriju”, kazala je Popa.

Ona je rekla da EU prepoznaje da su javne finansije u 2021. godini zabilježile značajan napredak, ali da su potrebene reforme i prihoda i rashoda, s obzirom na nivo javnog duga i dugoročno finansiranje tog duga.

To prema njenim riječima Crnu Goru čini ranjivom, posebno u pogledu pogoršavanja uslova globalnog finansiranja i visokih budžetskih deficita koji se očekuju za 2022. i za naredne godine.

“Što se tiče političkih kriterijumam Izvještaj prepoznaje političke tenizije, polarizaciju , odsustvo konstruktivnog angažmana između političkih partija i neuspjeh u izgradnji konsenzusa o ključnim pitnajima od državnog interesa”, ukazala je Popa.

Ona je poručila da sve ovo utiče na pravilno funkcionisanje institucija, uključujući i Skupštinu, usporava proces donošenja odluka i sprovođenje reformi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve