Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Nenezić: Posjeta Varhelija i Pope Luci Bar pod velom tajne

''Ovo je posjeta koja treba da ohrabri sve građane Bara i Crne Gore sa vjerom da se ovom preduzeću predviđa razvoj  i napredak kao privrednog subjekta koji je nekada bio privredni oslonac grada Bara. Ali zašto se o ovoj posjeti ne zna ništa?''

Nezvanično se prethodnih dana u gradu pod Rumijom moglo čuti, da su visoki izaslanici EU posjetili  Luku Bar, a potvrdu ovim tvrdnjama dobili smo u saopštenju na sajtu EU praćenu i fotografijom Olivera Varheljia i Oane Kristine Pope iz Starog Bara, u kojem se govori da je razlog posjete visokih zvaničnika EU u pratnji ministra saobraćaja Filipa Radulovića, razgovor o razvojnim projektima koji se planiraju u ovom državnom preduzeću, saopštio je predsjednik Skupštine opštine Bar, Branislav Nenezić.

Dodaje da je ovo posjeta koja treba da ohrabri sve građane Bara i Crne Gore sa vjerom da se ovom preduzeću predviđa razvoj  i napredak kao privrednog subjekta koji je nekada bio privredni oslonac grada Bara.

“Ali zašto se o ovoj posjeti ne zna ništa? Nijedan od medija nije ni najavio ni prenio informaciji o ovoj posjeti, a čak se ona nije mogla naći ni na zvaničnom sajtu Luke Bar? Šta se to “valja” pod Volujicom ostaje pitanje? Da li je razlog posjete u stvari ono što se takođe neznanično “šuška”, izgradnja LNG terminala i prateće termoelektrane, koje je planirano Memorandumom o razumijevanju, potpisanom između Vlade Crne Gore koju je tada predstavljao premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i predstavnika američkog Enerflex Energy Systems i Wethington Energy Innovation, u srcu Luke Bar, na samo kilometer od samog centra grada, u zoni koja je DUP-om predviđena za novi kontejnerski terminal? Zašto je izostao “muštuluk” svim građanima Bara, da će u svom “dvorištu” dobiti postrojenje protiv kojeg su se građani malenog italijanskog gradića Piombino do posljednjeg borili i izborili?”, navodi Nenezić.

Popa – Varhelji

“Za ponedeljak je bilo zakazano Kontrolno saslušanje četiri ministra u Vladi Crne Gore, Janka Odovića ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Vladimira Martinovića ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Danila Šaranovića ministra unutrašnjih poslova i Saše Mujovića ministar rudarstva i energetike na temu „Preispitavanje predloga odluke o opravdanosti implementacija terminala na tečni gas (LNG) terminal u Luci Bar kroz prostorni plan Crne Gore i dobijanje dodatnih informacija po ovom pitanju“ , koje sam kao poslanik u Skupštini Crne Gore i član Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje zatražio, a koje je zbog poklapanja sa terminom održavanja sjednice Skupštine Crne Gore odloženo do daljnjeg”, istakao je on.

Prema riječima Nenezića na tom saslušanju dobiće se odgovori od nadležnih ministara, ali već u utorak 12. marta u 10 časova u Sali SO Bar će se održati Javna rasprava o Nacrtu Prostornog plana Crne Gore i Izvještaju o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, na kojoj će se dobiti odgovor šta krovni dokument koji treba imeđu ostalog da definiše pravce razvoja naše zemlje predviđa na prostoru Luke Bar, a vezano za izgradnju LNG terminala.

Nadam se da će što veći broj građana Bara prisustvovati pomenutoj Javnoj raspravi i uzeti učešće u njoj. Naše je pravo da znamo da li će se i dalje moći govoriti da je „U Baru privilegija življeti“ ili ćemo brzo nakon potencijalne izgradnje LNG terminala i termoelektrane u njegovoj blizini postati crna ekološka tačka na moru . A na pitanje o pomenutoj posjeti red bi bio da odgovori neko od „uključenih“ strana,  u prvom redu menadzment Luke Bar. O pomenutoj posjeti više možete saznati ovdje https://www.eeas.europa.eu/delegations/montenegro/commissioner-neighbourhood-and-enlargement- oliv%C3%A9r-varhelyi-visits-montenegro_en “, zaključio je Nenezić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
08.03.2024-15:04 15:04

Svaka Vam cast Gospodine. Respekt.

Tara
09.03.2024-16:09 16:09

Pokvarenjaci..Ona i on..Treba stvar pod Hitno ispitati..ovo je crnogorska drzava..i mi smo tu da nas pitaju…..ovo sto oni obecavaju.(EU-ulazak).je prazna lazljiva prica..posrijedi je Terminel..Barani..branite se!