Četvrtak, 30 Maja, 2024
Rubrika:

VRANEŠ NASTAVLJA SA VELIKOSRBSKIM EGZIBICIONIZMOM: Na zgradi u centru Pljevalja stihovi o srpskim podvizima

Ovakvo ispoljavanje velikosrpskog šovinizma i nacionalističke zatucanosti postalo je uobičajeno u Pljevljima od kad je Vraneš predsjednik Opštine. Vraneš je relikt velikosrpske politike iz Nove srpske demokratije, koji javnim egzibicionizmom i provokacijama već duže vremena potpiruje međunacionalnu mržnju.

Jedan od najistaknutijih lokalnih velikosrBskih egzibicionista iz škole salonskog neočetništva Dario Vraneš, inače predsjednik opštine Pljevlja, ponovo briljira u širenju nacionalističkih svinjarija.

U centru Pljevalja, grada koji slovi za multietničku i multivjersku sredinu, osvanuo je mural sa stihovima pjesme koji slave “srpsku slobodu” i jedinstvo “dvije kraljevine srpske”, piše portal Pobjeda.

Riječ je o pjesmi Dimitrija Jevtovića Polimca – “Pljevlja moja, vesel’te se” koja je nastala 1912. povodom oslobođenja Pljevalja od viševjekovnog turskog ropstva.

Vraneš u prirodnom staništu

Ovim se na zvaničnoj stranici na Fejsbuku pohvalila Opština Pljevlja, na čijem je čelu Dario Vraneš, poznat javnosti po brojnim kontroverznim aktivnostima kojima podstiče podjele u društvu i nacionalnu netrpeljivost.

Mural koji, kako su naveli, krasi fasadu zgrade “Borovo” u centru grada, oslikali su akademski umjetnici Tamara Osmajlić i Stefan Stojanović iz Vranja.

“Jevtović je pomenutu pjesmu napisao 1912. godine oslobođenja Pljevalja od viševjekovnog turskog ropstva. Pjesma je objavljena u “Cetinjskom vjesniku” 23. novembra iste godine. Kroz stihove Jevtovih je prikazao susret Vojske Kraljevine Srbije i Kraljevine Crne Gore u Pljevljima, odnosno kako kaže pjesnik zagrljaj dvije srpske Kraljevine”, navodi se u Fejsbuk objavi.

Na fasadi zgrade ispisano je:

Cetinjski vjesnik

Pljevlja moja, vesel’te se!

Pjevlja moja, vesel’te se!

Srećna kao nikad prije,

U vami se danas svuda

Stjeg znamenja svetog vije.

Pljevlja moja, vesel’te se

Nek se srpska pjesma hori;

Nek se čuje na sve strane

Kad slobodu Srbin stvori.

Pljevlja moja, vesel’te se

Srećna kao nikad prije –

U vami se zagrliše

Kraljevine srpske dvije.

Kontinuitet velikosBskih svinjarija

Ovakvo ispoljavanje velikosrpskog šovinizma i nacionalističke zatucanosti postalo je uobičajeno u Pljevljima od kad je Vraneš predsjednik Opštine.

Vraneš je relikt velikosrpske politike iz Nove srpske demokratije, koji javnim egzibicionizmom i provokacijama već duže vremena potpiruje međunacionalnu mržnju.

Vraneš, zbog ličnih ubjeđenja, uskratio svoj grad promocije na Međunarodnom sajmu turizma i sporta u Prištini koji se već 20 godina organizuje pod sertifikatom najviše svjetske organizacije UFI (Globalno udruženje izložbene industrije) u Parizu, jer ne priznaje državnost Kosova.

Vraneš se ranije obratio na glavnom gradskom trgu “dragoj braći i sestrama, omladini srpskoj ” i čestitao im “srpsku novu godinu”.

Vraneš je u junu prošle godine izazvao buru u javnosti nakon što je ulazeći u zonu krivične odgovornosti naredio da se na sve opštinske službe u Pljevljima stavi srpska trobojka, takozvana ”mahmudovica”. Odgovarajući na reakcije javnosti, provokator Vraneš je u izjavi za medij formiran 90-ih od strane srpskog KOS-a  rekao da ćemo morati da se navikavamo na svetosavsku Crnu Goru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
jowoglowo
27.04.2024-18:47 18:47

ljudi se tako lako ne odricu kachawendinog lika i djela

RIR
27.04.2024-19:02 19:02

Što može prostak koji je studirao na univerzitet”FOČA” /malo prozvana “Srbinje”nakon rata ‘90tih/
a nista bolji nije ni sa NK fakulteta -četnički smjer koji iznjedri ; Bilećanku -samozvana četnik, Goca -Srbijanac od Morace ,Injac ,zvani Jole ,samozvani Pipun i mnogi drugi koji ne naučiše da vole zemlju u kojoj -makar i žive /pusti književnici i pusti sociolozi i drugi …
A Dario ka Dario samo vise potvrđuje da je “više nego ološ” …

Selim
27.04.2024-21:46 21:46

Tesko Cetnicku zarazu izlijecit bez pelicilina Titovoga on je ovakve tesko zarazene lijecio na Goli Otok !