Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Šehović-Popa: Neophodno je da Crna Gora zadrži proevropski kurs

Šehović je istakao neophodnost zadržavanja proevropskog kursa Crne Gore, ali i sistema vrijednosti koji je ključan, jer Evropska unija, po njegovim riječima,nijesu štrikovi nego vrijednosti

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović i potpredsjednik i poslanik te partije Boris Mugoša sastali su se sa ambasadorkom EU u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom i njenim zamjenikom Rikardom Serijem, sa kojima su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori.

Šehović je istakao neophodnost zadržavanja proevropskog kursa Crne Gore, ali i sistema vrijednosti koji je ključan, jer Evropska unija, po njegovim riječima,nijesu štrikovi nego vrijednosti.

Posebno je istakaokonstruktivnu ulogu crnogorske opozicije, sa akcentom na Socijaldemokrate, prilikom donošenja ključnih odluka u Parlamentu koje su bile neophodne za napredak Crne Gore na njenom evropskom putu.

“Za očigledan evropski napredak poslednjih mjeseci nije zaslužna vlada, već parlament, odnosno opozicija koja je obezbijedila nedostajuću podršku do kvalifikovane većine za izbor sedmog sudije Ustavnog suda, tri nova člana Sudskog savjeta i, u konačnom, novog Vrhovnogdržavnog tužioca. Socijaldemokrate, nezavisno od toga jesu li u vlasti ili opoziciji, uvijek državni interes stavljaju ispred partijskog, a interes Crne Gore je bio, jeste i mora ostati napredak na njenom evropskom putu“, saopštio je Šehović.

Šehović i Mugoša su izrazili zabrinutost zbog toga što dominantan uticaj na parlamentarnu većinu imaju politički subjekti koji otvoreno zagovaraju proruske stavove i koji suštinski ne daju podršku evropskom putu Crne Gore, iako to deklarativno čine, te koji su najzaslužniji za devalvaciju sistema vrijednosti kojoj nažalost svjedočimo, posebno posljednjih mjeseci. Krajnje je, ističu, vrijeme da predsjednik vlade napravi jasan otklon od ovakvih retrogradnih politika, za koje je i sam jednako odgovoran, budući da zajedno vrše vlast.

Ambasadorka Popa se saglasila sa ocjenom Šehovića o neophodnosti zadržavanja proevropskog kursa Crne Gore, ističući da Crna Gora u EU ima prijatelje i pruženu ruku saradnje na putu ka punopravnom članstvu u porodicu evropskih država.

“Neophodno je da svi politički subjekti daju vjetar u leđa evropskom putu Crne Gore, izdižući se iznad dnevnopolitičkih tema koje vrlo često opterećuju napredak na tom putu. Evropski partneri očekuju opšti konsenzus po pitanju evropskih integracija Crne Gore, a od isporučivanja konkretnih rezultata zavisiće brzina napretka na tom putu“, zaključila je Popa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve