Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Popa: Neophodna saradnja proevropskih aktera, nezavisno od njihovih političkih i drugih razlika

Bilo kakve izjave ili postupci koji stvaraju etničke ili vjerske tenzije i podjele protivni su temeljnim evropskim vrijednostima, poručeno je Portalu Analitika iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, na čijem je čelu Kristina Oana Popa

Bilo kakve izjave ili postupci koji stvaraju etničke ili vjerske tenzije i podjele protivni su temeljnim evropskim vrijednostima, poručeno je Portalu Analitika iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, na čijem je čelu Kristina Oana Popa.

Ona smatra da je Crnoj Gori neophodna saradnja proevropskih aktera, nezavisno od njihovih političkih i drugih razlika, te kako je u interesu građana jedinstvo i dijalog.

Popa naglašava kako svi činioci društva moraju konstruktivno sarađivati po svim pitanjima, pa i kada je riječ o ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija 5. septembra na Cetinju.

“Proces integracije Crne Gore uključuje cijelo društvo i koristi svim građanima. Svi činioci crnogorskog društva moraju konstruktivno sarađivati kako bi napredovali na putu ka EU. Međutim, uređenje vjerskih zajednica je nadležnost države. Iz tog razloga, nije na EU i da komentariše mjesto ustoličenja čelnika jedne vjerske zajednice u Crnoj Gori”, ističe ona.

Popa napominje da je Crnoj Gori potrebno jedinstvo, dijalog i zajedničko djelovanje u interesu svih građana.

“Zato i ovim putem pozivam sve aktere da se suzdrže od bilo kakvih zapaljivih izjava i radnji koje bi mogle podstaći etničke i vjerske podjele i netoleranciju”, kaže ona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve