Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Počeo Samit Centralnoevropske inicijative

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković učestvuje u radu Samita Centralnoevropske inicijative (CEI), na kojem će Crna Gora preuzeti predsjedavanje

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković učestvuje u radu Samita Centralnoevropske inicijative (CEI), na kojem će Crna Gora preuzeti predsjedavanje.

Premijer Duško Marković u Rimu

Marković je doputovao u Rim na poziv premijera Italije Đuzepea Kontea, koji ga je i dočekao.

Kako je saopšteno iz Vladine službe za odnose sa javnošću, Crna Gora će na Samitu, na koji je pozvano 16 predsjednika vlada, preuzeti od Italije rotirajuće predsjedavanje CEI, najstarijim i najvećim regionalnim mehanizmom na prostoru Centralne i Istočne Evrope koji okuplja 17 država.

https://twitter.com/VladaCG/status/1207606164709613570

Navodi se da će preuzimanjem jednogodišnjeg predsjedavanja Inicijativom, koje počinje 1. januara, Crna Gora potvrditi podršku aktivnostima CEI na stvaranju održivog i prosperitetnog regiona, promovišući istovremeno kredibilnu evropsku perspektivu država aspiranata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

“Učešće na visokom nivou predstavljaće dodatni doprinos afirmaciji Crne Gore na regionalnoj i evropskoj mapi, a prije svega imaće pozitivan uticaj na produbljivanje odnosa sa tom multilateralnom regionalnom organizacijom, naročito sa aspekta sve većeg interesovanja institucija i privrednih subjekata u Crnoj Gori za projekte koji se finansiraju iz fondova CEI”, navodi se u saopštenju.

https://twitter.com/VladaCG/status/1207600488155406336

Iz Vladine službe za odnose sa javnošću dodali su da je na samit, u svojstvu specijalnih gostiju, pozvano osam regionalnih i međunarodnih organizacija, kao što su Evropska komisija, Jadransko-jonska inicijativa, Savjet država Baltičkog mora, Evropska banka za obnovu i razvoj, OEBS, Organizacija crnomorske ekonomske saradnje, Savjet za regionalnu saradnju i Savjet Evrope.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve