Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

Vučić tvrdi da će UAE i Bahrein biti protiv rezolucije o Srebrenici, ali činjenice mu ne idu u prilog

Treba još dodati i da je predsjednik Srbije poznat po svojim poluistinitim nastupima, te nije čudno da je ove dvije zemlje dodao u listu protivnika rezolucije, vjerovatno kako bi građanima zemlje koju vodi dokazao da podrška nije jednoglasna u arapskim zemljama. Dokazao je više puta da mu je istina, barem u ovakvim slučajevima, manje bitna

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić intenzivno lobira da se ne usvoji rezolucija o genocidu u Srebrenici, koja će se naći pred zemljama članicama Ujedinjenih nacija u Generalnoj skupštini 22. maja ove godine.

No, u svom lobiranju mnogo toga je dezinformacija.

Među zemljama koje je Vučić pominjao kao države koje će biti suzdržane ili protiv, spomenuo je Bahrein i Ujedinjene Arapske Emirate.

Međutim, teško je očekivati da ove dvije zemlje budu protiv kada se pred njihovim predstavnicima nađe rezolucija o Srebrenici, piše klix.ba.

Tome u prilog ide činjenica da je 5. maja svih 57 članica Organizacije islamskih zemalja na samitu u Gambiji odredilo svoj stav, a on je da će se rezolucija podržati. Među njima su i Bahrein i UAE.Pored ove objave, postoje još dvije rezolucije OIC-a iz 2022., odnosno 2023. godine, koje su takođe donesene jednoglasno, a u kojima se direktno osuđuje negiranje genocida u Srebrenici.

Osuđuje se i veličanje ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini, te se pozivaju svi građani zemalja članica ove organizacije da se 11. jula pridruži porodicama u obilježavanju Dana žalosti.

Obje rezolucije je predložila Turska kao predstavnica OIC-a u Vijeću za implementaciju mira (PIC).

Vrijedi istaći da rezolucije OIC-a nisu obavezujuće te da je odluka na predstavništvima ovih zemalja u međunarodnim organizacijama. Ipak, teško je vjerovati da će se nešto značajno promijeniti od 5. do 22. maja, odnosno od jednoglasnog usvajanja posljednje rezolucije na samitu u Gambiji do glasanja o rezoluciji u Generalnoj skupštini UN-a.

Iako režim kojeg vodi Aleksandar Vučić već više od 12 godina održava bliske veze s pojedinim arapskim zemljama, čini se da to neće biti dovoljno da ove zemlje glasaju protiv usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Treba još dodati i da je predsjednik Srbije poznat po svojim poluistinitim nastupima, te nije čudno da je ove dvije zemlje dodao u listu protivnika rezolucije, vjerovatno kako bi građanima zemlje koju vodi dokazao da podrška nije jednoglasna u arapskim zemljama. Dokazao je više puta da mu je istina, barem u ovakvim slučajevima, manje bitna.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
17.05.2024-18:40 18:40

A ima li vece “muke”nego kad neko (Vucic)laze sebe,ajde narod mu i ne vjerejuje (sem pripadnici SNS partije) koji ce na kraju “ispasti genocidni”.

OskarVučić
20.05.2024-02:21 02:21

Mi Zrbi ZvetoZavci smo genocidaši…pa šta?