Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Picula: SPC se otvoreno miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, na sve načine pokušava poništiti crnogorski identitet

Picula je naglasio kako Crna Gora nije zatvorila nijedno poglavlje već punih šest godina. A posljednje poglavlje je otvorila za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Evropske unije

Zastupnik Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Tonino Picula komentarisao je za HRT može li se nastaviti evropski put Crne Gore, jer Crna Gora još uvijek nije zatvorila nijedno poglavlje.

Picula se osvrnuo i na prosrpske strukture u Crnoj Gori, kao i na izvještaj u kojem se spominje teroristički napad na Kosovu i potreba da se kompletno promjeni stav Evropske unije prema Srbiji.

Nije zatvoreno nijedno poglavlje već šest godina

Picula je naglasio kako Crna Gora nije zatvorila nijedno poglavlje već punih šest godina. A posljednje poglavlje je otvorila za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Evropske unije.

“To je, dakle, bilo negdje 2020. godine. Pa jedina stvar koja donekle ohrabruje je da nakon više od godinu dana, skoro petnaest mjeseci funkcioniranja tzv. tehničke vlade Dritana Abazovića, koji je izgubio povjerenje parlamenta još prošle godine na putu da se formira 44. vlada Crne Gore”, rekao je Picula.

Međutim njen sastav otvara puno više pitanja o tome kako je to zapravo vlada i u kojoj mjeri će ona biti sposobna da se nosi s unutrašnjim problemima Crne Gore i naravno prije svega da nastavi evropski put Crne Gore.

Vlada Crne Gore pokušava biti inkluzivna

Picula je istakao da vlada očito pokušava biti inkluzivna.

“Međutim, vidjeli smo da ona ne može okupiti one koji sumnjaju u njene kapacitete da razvije unutrašnje kapacitete Crne Gore i da krene dalje, te da nastavi sa svojim evropskim putom, a u njenom sastavu se nalaze političari koji apsolutno ne kriju svoja politička uvjerenja, odnosno nešto što bi se lako moglo ocijeniti izrazito destruktivnim po crnogorske interese kada je riječ o pristupanju Evropskoj uniji”, dodao je.

Naglasio je da su to prije svega koalicija Za budućnost Crne Gore koja je otvoreno pro-ruska.

SPC  se otvoreno miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore

On je naglasio da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori nadvladina politička organizacija.

“Ona se otvoreno miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, ona pokušava na sve moguće načine i poništiti crnogorski identitet. Po razmišljanjima Srpske pravoslavne crkve, crnogorstvo je samo jedna podvarijanta i to regionalna varijanta temeljnog, bazičnog srpskog identiteta Crne Gore i to najviši pripadnici Srpske pravoslavne crkve i ne kriju”, naveo je Picula.

Srpska pravoslavna Crkve ne krije da je čak i Porfirije bio u Crnoj Gori u jednoj otvorenoj anticrnogorskoj kampanji pozivajući ljude da se na popisu stanovništva kao pravoslavni izjasne etnički kao Srbi.

Prekretnica u odnosu prema Srbiji

Picula se osvrnuo i na prosrpske strukture u Crnoj Gori, kao i na izvjetaj u kojem se spominje teroristički napad na Kosovu i potreba da se kompletno promjeni stav Evropske unije prema Srbiji.

“Ta rezolucija koju je Evropski parlament prošle nedjelje velikom većinom glasova zapravo usvojio je na neki način prekretnica kada je riječ o odnosu prema Srbiji, odnosno prema dijalogu kojeg omogućava i podržava Evropska unija, jer je upravo teroristički upad paravojnih grupa na sjeveru Kosova na neki način pokazao da taj dijalog ima sasvim ograničene dosege. Jer po mom mišljenju režim Aleksandra Vučića u Srbiji neće ni na koji način odustati od nametanja svoje kontrole u svim onim dijelovima, teritorijama s kojima Srbija graniči, na kojima živi srpsko stanovništvo”, poručio je Picula.

Naglasio je da će ga Vučić pokušati iskoristiti radi svojih političkih interesa.

“I mi smo kroz tu rezoluciju vrlo jasno poručili, ne samo vlastima u Beogradu nego i institucijama u Briselu da se treba konačno prestati s politikom podilaženja Aleksandru Vučiću”, zaključio je Picula.

IzvorHRT

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
SuperHik
21.10.2023-23:28 23:28

Ustaše nemate nikakvih šansi u Njegoševoj Crnoj Gori koja je prijatelj i brat sa Srbijom i Rusijom ! Prepali ste se realnosti da će Srba biti preko 50%.

Tuta Bugar
22.10.2023-09:27 09:27
Reply to  SuperHik

j….e ustasa u s…k

SINDJA
02.11.2023-21:41 21:41
Reply to  SuperHik

GOSPODINE KOJI SE KUKAVICKI LAZNO PREDSTAVLJAS I PREVISE SI GLUP DA BI SA NAMA UOPSTE POLEMISAO. TI O CRNOJ GORI NAMAS POJMA. SA CRNOGORCIMA NIKO NIJE SIBICARIO DA NIJE DOBIJO PO LEDJIMA I TAMBURI.. CRNOGORCIMA SU SVI PRIJATELJI CIVILIZOVANI LJUDI BEZ OBZIRA KOME PRIPADAJU I KOJOJ NACIONALNOSTI. STA TI MAJMUNE ZNAS O NJEGOSU ,KOJI NIKAD NOGOM NIJE KROCIO U SRBIJU. TVOJ NJEGOS JE DOBRICA ERIC ,DRAGI SISOJE ZATO NE LUPETAJ ,JER CU TE IZBIT DA SE OZDRIJBIS!