Četvrtak, 30 Maja, 2024
Rubrika:

Umro drugi uzbunjivač iz Boeinga ove godine: Optužio kompaniju da ignoriše nedostatke u svojim avionima

Brajan Nouls, jedan od Dinovih advokata, rekao je da ne želi da spekuliše o vremenu i okolnostima smrti dvojice uzbunjicača

Bivši revizor kvaliteta u kompaniji “Spirit AeroSistems” Džošua Din, koja je dobavljač Boinga i jedan od prvih uzbunjivača, koji su tvrdili da je rukovodstvo ove kompanije ignoriše proizvodne greške na letjelici “737 MAX”, preminuo je iznenada u 45. godini usljed infekcije koja se brzo razvila.

Kako je prenio “Seattletimes”, Din je živio u Vičiti, država Kanzas, bio je dobrog zdravlja i vodio je zdrav život.

“Preminuo je poslije dvije nedjelje boravka u kritičnom stanju”, rekla je njegova tetka Kerol Parsons.

Portparol kompanije “Spirit AeroSistems” Džo Bučino rekao je da se radi o iznenadnom gubitku:

“Naše misli su sada sa porodicom Džošue Dina”, naveo je on.

Din je svjedočio po tužbi akcionara i takođe je podnio žalbu Federalnoj upravi za vazduhoplovstvo u kojoj se navodi “ozbiljno i grubo kršenje procedure od strane višeg menadžmenta kvaliteta proizvodne linije za letjelicu 737 MAKS”.

Kompanija je otpustila Dina u aprilu prošle godine, a on je podnio žalbu ministarstvu za rad navodeći da je njegov otkaz bio odmazda zbog izazivanja zabrinutosti u vezi sa bezbjednošću u vazduhoplovstvu. Kerol Parsons je rekla da se Din razbolio iznenada i otišao u bolnicu jer je imao problema sa disanjem. Bio je intubiran i dobio je upalu pluća, a zatim i bakterijsku infekciju, MRSA.

“Njegovo stanje se brzo pogoršalo i on je avionom prebačen iz Vičite u bolnicu u Oklahoma Sitiju”, rekla je ona.

Tamo je stavljen na ECMO aparat, koji pumpa i snabdijeva krv kiseonikom, preuzimajući funkciju srca i pluća kada pacijentovi organi ne rade sami. Bio je pod jakim sedativima i stavljen na dijalizu. CT skeniranje je pokazalo da je doživio moždani udar, navela je porodica. Na kraju, ljekari su razmatrali o amputaciji ruku i nogu.

“Bilo je brutalno kroz šta je prošao. Srceparajuće”, dodala je Kerol Parsons.

Dina je zastupala advokatska kancelarija u Južnoj Karolini koja je takođe zastupala i drugog uzbunjivača “Boinga” Džona Miča Barneta. On je pronađen mrtav u martu nakon što je navodno izvršio samoubistvo. Bio je usred davanja iskaza o propustima u kompaniji. Pronađen je u automobilu na parkingu u Čarlstonu, gdje se nalazi fabrika “Boinga” sa ranom od vatreog oružja. Danas nepuna dva mjeseca kasnije istraga o njegovoj smrti još traje.

Brajan Nouls, jedan od Dinovih advokata, rekao je da ne želi da spekuliše o vremenu i okolnostima smrti dvojice uzbunjicača.

“Uzbunjivači su neophodni. Oni otkrivaju nepravdu i korupciju u interesu društva. Potrebno je mnogo hrabrosti da se izađe u javnost”, rekao je Nouls.

Din je bio mašinski inženjer, počeo je da radi u kompaniji 2019. Otpušten je naredne godine nakon smanjenja broja radnih mjesta usljed pandemije, a vratio se u firmu u maju 2021. kao revizor kvaliteta.

Prošlog mjeseca je još jedan Boeingov uzbunjivač, Sem Salehpour, rekao pred američkim Kongresom da u kompaniji “ne postoji bezbjednosna kultura“ i naveo da su zaposleni koji su podigli uzbunu “ignorisani, marginalizovani, ugroženi, stavljeni na stranu i gore“. Istakao je da se plaši “fizičkog nasilja“ nakon što je javno iznio svoju zabrinutost.

Dva putnička aviona tipa “737 MAKS” srušila su se dok su na nekoliko njih registrovani tehnički propusti zbog čega je čitava flota bila prizemljena, a kompanija izgubila milijarde dolara vrijednosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve