Četvrtak, 30 Maja, 2024
Rubrika:

Političar njemačkih Zelenih: Crna Gora bi mogla u EU do 2026.

''Ruski napad na Ukrajinu ljudima je jasno stavio do znanja da odugovlačenje, kao što je praktikovano s državama Zapadnog Balkana, može biti opasno'', rekao je Hofrajter

Predsjednik Evropskog odbora Bundestaga, političar Zelenih Anton Hofrajter, zalaže se za brzo proširenje Evropske unije. On smatra da bi Crna Gora mogla da se pridruži u roku od dvije godine.

“Ruski napad na Ukrajinu ljudima je jasno stavio do znanja da odugovlačenje, kao što je praktikovano s državama Zapadnog Balkana, može biti opasno”, rekao je Hofrajter u razgovoru s novinarima povodom 20. godišnjice velikog proširenja Evropske unije na istok, koja je obilježena u srijedu 1. maja.

“Zemlje koje ispunjavaju kriterijume iz Kopenhagena trebalo bi da brzo postanu članice EU”, rekao je političar Zelenih i posebno se založio za to da Crna Gora postane članica do 2026. godine.

“Ta zemlja bi mogla veoma brzo da se pridruži i ja mislim da bismo Crnu Goru mogli da iskoristimo kao primjer da pokažemo da je EU sposobna da se širi”, rekao je Hofrajter, ujedno naglasivši da bi želio da vidi “jasnu posvećenost EU, ali i Njemačke”.

Kritike na račun Srbije

Njemački kancelar Olaf Šolc i ministarka spoljnih poslova Analena Berbok takođe se zalažu za brzo prihvatanje, prenosi agencija Rojters i ujedno podsjeća da je premijer Crne Gore Milojko Spajić prilikom nedavne posjete Berlinu istakao da je njegova vlada odlučna da nastavi neophodne reforme u oblasti pravosuđa.

Agencija takođe navodi da prema Srbiji, takođe kandidatkinji za članstvo u EU, postoje rezerve. Evropska unija zbog nedostatka reformi već dugo kritikuje vladu u Beogradu, koja demonstrativno održava bliske kontakte s Rusijom i Kinom, uprkos procesu pridruživanja, ukazuje Rojters.

Kriterijumi?

Predsjednik Evropskog odbora Bundestaga Anton Hofrajter smatra da je važno je poslati signale Rusiji i Kini.

“Sada bi trebalo jasno da stavimo do znanja da smo, zbog sve većih prijetnji i geopolitičke neophodnosti, shvatili da nešto mora da se promijeni u procesu pridruživanja EU“, rekao je Hofrajter.

On je takođe naglasio da kriterijumi za pristupanje neće biti oslabljeni. Građani zemalja EU moraju biti u mogućnosti da se “oslone na činjenicu da će se nove članice pridržavati istih pravila kao i one stare”, zaključio je političar njemačkih Zelenih.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mesa
03.05.2024-11:46 11:46

Oce po svaku cijenu da nas uzmu u sape Usladila im se Sloboda-demokratija -brda-cista voda-krs- more -plaze- planina -zelenilo -Bog nam dao sve da nidje u svijetu ne postoji ovakve Ljepotice kao sto je CG! kumim Vas bogom cuvajmo je -Srbija prezalit ne moze otcjepljenje 2006 i taman se malo odmorili i oslobodili od okupatorskih sapa evo sad oce na silu opet u Okupatorske sape EU da nam nece dat da se okupamo u plavo more od njihovih debelih guzica !