Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Najmanje pet odbora SNP-a protiv manjinske vlade

Prema dopuni saopštenja, a u koju je Pobjeda imala uvid, odbori u Plavu i Gusinju su protiv manjinske vlade sa strankama koje su izgubile parlamentarne izbore i traže da se rješenje potraži u okviru postojeće parlamentarne većine, što nije na fonu politike koju zastupa centrala partije.

Odbori Socijalističke narodne partije u Plavu i Gusinju tražili su nakon održanih sjednica dopunu zvaničnog saopštenju centrale SNP-a u kojem je navedena nepodijeljena podrška rukovodstvu partije, saznaje Pobjeda.

Prema dopuni saopštenja, a u koju je Pobjeda imala uvid, odbori u Plavu i Gusinju su protiv manjinske vlade sa strankama koje su izgubile parlamentarne izbore i traže da se rješenje potraži u okviru postojeće parlamentarne većine, što nije na fonu politike koju zastupa centrala partije.

Naime, u zvaničnom saopštenju koje je objavljeno na zvaničnoj stranici SNP-a, navodi se da su 12. februara u Centru za kulturu Murino održane sjednice opštinskih odbora SNP-a Plav i Gusinje, na kojima je razmatrana aktuelna politička situacija i razmijenjena mišljenja u vezi sa daljim djelovanjem SNP-a na političkoj sceni.

“Rukovodstvo partije je dobilo nepodijeljenu podršku ovih odbora da nastavi sa traženjem rješenja za izlazak iz trenutne političke krize”, navodi se u saopštenju centrale koja je objavljena na njihovoj oficijelnoj internet stranici 12. februara.

Međutim, nezadovoljni saopštenjem centrale opštinski odbori su, što je presedan, pripremili dopunu saopštenja u kojem se, osim podrške rukovodstvu, upozorava i da se rješenje mora naći u okviru postojeće parlamentarne većine.

“Obavještavamo javnost da su opštinski odbori SNP-a Plav i Gusinje dali nepodijeljenu podršku rukovodstvu partije u pogledu traženja rješenja za izlazak iz poltičke krize, ali isključivo u okviru dosadašnje većine. Opštinski odbori Plav i Gusinje su izrazili protivljenje ulasku u vladu kojim bi se na bilo koji način narušila izborna volja građana od 30. avgusta. Konačno, odbori Plav i Gusinje su izrazili protivljenje ulasku u vladu naše partije koju ne bi podržali građani koji su izdejstvovali pobjedu na prošlim izborima. Izrazili smo želju da rukovodstvo SNP traži izlazak iz političke krize i to na način što će rješenje tražiti u okviru postojeće parlamentarne većine. Bilo kakva kombinatorika sa političkim subjektima koji nijesu bili dio parlamentarne većine vodila bi narušavanju izborne volje čemu se opštinski odbori Plav i Gusinje protive”,navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsjednik Opštinskog odbora Plav Radojko Dašić.

Očigledno je da predsjednik SNP-a Vladimir Joković ima problema da obezbijedi dvotrećinsku većinu na svom Glavnom odboru za pregovore o manjinskoj vladi, jer su i odbori u Šavniku, Andrijevici i Nikšiću takođe javno protiv manjinske vlade, što je za sada ukupno pet odbora, a tek je krenulo izjašnjavanje. Nezvanična saznanja Pobjede govore i da je odbor u Beranama, kao jedan od najvećih takođe protiv ponuđenog koncepta GP URA.

Iz medijskog centra SNP-a nijesu odgovorili na upit Pobjede o dopuni saopštenja dva odbora te stranke iz Plava i Gusinja.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković kazao je da konačnu odluku o tome da li će učestvovati u pregovorima o formiranju manjinske vlade i biti dio nje, Socijalistička narodna partija donijeće do kraja naredne sedmice na Glavnom odboru.

“Prvo, mi ne znamo kakva će biti konstrukcija te vlade. Mi možemo na prvoj sjednici, dakle krajem sljedeće sedmice, da donesemo odluku da li ćemo učestvovati u pregovorima oko formiranja manjinske vlade. Konačnu odluku o našem statutu o učešću na pregovorima i u vladi daje Glavni odbor SNP-a i mi ćemo, vjerujem, do kraja sljedeće sedmice imati odgovor”, kazao je Joković za TV CG.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, u prvom krugu razgovora najmanje dvije opozicione partije su kazale da im je neprihvatljiv izbor Jokovića za prvog čovjeka Skupštine.

“Neprihvatljivo je da Joković bude predsjednik Skupštine imajući u vidu njegovo protivljenje smjeni Bečića i njegove javne nastupe “, rekao je izvor Pobjede.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve