Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Stanišić: Lokalna vlast nema sluha za mještane Zabjela

Navodi da je Zabjelo  u veoma kratkom roku doživjelo urbanističu ekspanziju, broj stanovnika se udvostručio, zelenih površina je sve manje, a građevinski objekti preuzimaju glavnu ulogu

Asocijacija mladih SNP Podgorica uputila je prošle godine Inicijativu Skupštini Glavnog grada u kojoj je zahtijevano da brdo Ljubović bude proglašeno Parkom prirode i time dobije isti status kao Gorica, čime bi bilo zaštićeno od dalje devastacije.

“Ustavni sud je 27. marta stavio van snage odluku Skupštine Podgorice da suspenduje DUP „Zabjeo-Ljubović“, čime je otvoren put za urbicid na tom prostoru. Ovakvim djelovanjem najviše sudske instance u Crnoj Gori, omogućena je potencijalna dalja devastacija najpoznatijeg izletišta na Zabjelu”, ističe Vuk Stanišić, sekretar Asocijacije mladih SNP Podgorica.

Navodi da je Zabjelo  u veoma kratkom roku doživjelo urbanističu ekspanziju, broj stanovnika se udvostručio, zelenih površina je sve manje, a građevinski objekti preuzimaju glavnu ulogu.
“Ljubović ostaje jedini spas mještanima Zabjela kada žele da pobjegnu od gužvi i betona, ali i to je, zahvaljujući DUP-u iz 2009. godine, mještanima uskraćeno, jer podnožje brda, umjesto četinara, krase stambeni objekti. Od Skupštine Glavnog grada nikada nismo dobili povratnu informaciju nakon podnijete Inicijative. Time nam je aktuelna lokalna vlast jasno pokazala kakav je njihov odnos prema mještanima Zabjela i brdu Ljubović”, navodi Stanišić.

Asocijacija mladih SNP Podgorica neće odustati u svojoj namjeri da jedno od dva podgorička izletišta u potpunosti zaštiti za buduće generacije, uputiće Skupštini Podgorice još jednom Inicijativu u nadi da će lokalna vlast prepoznati značaj ovog pitanja i zauvijek stati na kraj devastaciji Ljubovića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve