Četvrtak, 16 Maja, 2024
Rubrika:

Ivanović – Lajčak: Crna Gora u najboljoj poziciji da bude naredna članica EU

Ivanović je zahvalio Lajčaku na posvećenosti afirmaciji evropske perspektive Zapadnog Balkana. Istakao je da Crna Gora ostaje u potpunosti fokusirana na ispunjavanje obaveza iz evropske agende i ulazak u završnu fazu pregovora

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović primio je danas u oproštajnu posjetu specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka, saopšteno je iz MVP.

“Crna Gora je u najboljoj poziciji da postane naredna članica Evropske unije”, ocijenjeno je tokom sastanka.

Ivanović je zahvalio Lajčaku na posvećenosti afirmaciji evropske perspektive Zapadnog Balkana. Istakao je da Crna Gora ostaje u potpunosti fokusirana na ispunjavanje obaveza iz evropske agende i ulazak u završnu fazu pregovora.

„Vjerujemo da su rezultati koje ostvaruje Crna Gora i pozitivan momenat unutar EU podsticaj i za ostale zemlje kandidate, posebno u našem regionu. Proces proširenja je ponovo visoko među prioritetima Unije, zemlje članice prepoznaju napredak koji ostvarujemo i mi ćemo završiti svoj dio posla“, kazao je Ivanović.

Lajčak je ocijenio da je Crna Gora na veoma dobrom putu da krene u zatvaranje poglavlja, čime će ući u završnu fazu pregovora.

„EU želi da Crna Gora nastavi da bude uspješna priča. Vrata Unije su otvorena i Crna Gora je u najboljoj poziciji da bude prva sljedeća članica“.

Kazao je i da je naša zemlja tradicionalno prepoznata kao pouzdan partner i zemlja posvećena dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji i da je ključno da ostane fokusirana na prioritetni cilj – članstvo u EU.

Tokom sastanka je bilo riječi i o aktuelnim regionalnim prilikama, sa posebnim osvrtom na neophodnost jačanja dijaloga i međusobnog razumijevanja, utemeljenog na zajedničkim interesima i ciljevima, među kojima je, na prvom mjestu, članstvo u Evropskoj uniji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve