Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

MVP: Dodik da se uzdrži od ekspanzionističke nacionalističke retorike

Iz MVP naglašavaju da je Crna Gora posvećena dobrosusjedskim odnosima, koji se moraju temeljiti na uzajamnom poštovanju

Pozivamo Milorada Dodika da se uzdrži od ekspanzionističke i nacionalističke retorike i ponaša politički i državnički odgovorno, u duhu prijateljskih odnosa, poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) u reagovanju na današnju izjavu predsjednika Republike Srpske.

“U vezi sa izjavom predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika “da Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu koju čine Srbija, Republika Srpska i Crna Gora”, podsjećamo g. Dodika da je Crna Gora nezavisna i međunarodno priznata država, članica NATO-a, okrenuta evropskoj budućnosti, a ne retrogradnim idejama, koje žive zahvaljujući nacionalističkoj retorici i strijemljenjima pojedinih političara iz regiona”, navodi se u reagovanju dostavljenom iz MVP.

Iz MVP naglašavaju da je Crna Gora posvećena dobrosusjedskim odnosima, koji se moraju temeljiti na uzajamnom poštovanju.

“Kao građanska, sekularna i multietnička država,  posvećeni smo dobrosusjedskim odnosima koji se moraju temeljiti na međusobnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, temeljnih vrijednosti i spoljnopolitičkih opredjeljenja, jer samo stabilno susjedstvo može donijeti prosperitet našim državama i regionu u cjelini”, kazali su iz MVP.

Podsjećaju da ovo nije prvi put da se govori o državi u takvom kontekstu.

“Nije prvi put da budućnost Crne Gore bude predmet neprimjerenih i nedopustivih komentara u svrhe lokalnih političkih prilika u regionu, i/ili u cilju namjernog podrivanja dobrosusjedskih odnosa, evropske perspektive i bezbjednosti regiona, stoga pozivamo g. Dodika da se uzdrži od ekspanzionističke i nacionalističke retorike i ponaša politički i državnički odgovorno, u duhu prijateljskih odnosa, kakve njeguju Crna Gora i Bosna i Hercegovina”, naveli su iz MVP.

Navode da u krajnjem jedina unija u kojoj se  Dodik može naći sa Crnom Gorom u budućnosti je Evropska, iako u njegovom slučaju, kako kažu, “zahvaljujući ovakvim, nazadnim politikama, to izgleda kao teško dostižna budućnost.”

“Zbog toga je od krucijalne važnosti da se naš region konačno oslobodi retrogradne političke zaostavštine iz mračnih 90-tih godina prošlog vijeka, koju i dalje zagovara i predstavlja g. Dodik, kako bismo, konačno, krenuli naprijed i izgradili društva kakva naši građani zaslužuju”, zaključuju iz MVP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BMX
28.10.2023-20:38 20:38

Šta ste očekivali da kaže kad imamo četničkog vojvodu na čelu Skupštine kome je to ostvarenje sna da ova država nestane, da ne postoji i da bude to što nam Dodik želi