Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

MJU: U toku usaglašavanje Nacrta zakona o Vladi sa Greko preporukama

Potreba regulisanja ovog pitanja ustavna obaveza Skupštine

Adok čekamo poteze aktuelne izvršne vlasti, jasno je da je Crnoj Gori neophodan Zakon o Vladi. To najbolje ilustruje vrijeme tokom posljednje četiri godine – u kojima su tri Vlade završile u tehničkom mandatu. Zato je potreba regulisanja ovog pitanja ustavna obaveza Skupštine, kažu sagovornici TVCG. Iako je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na Nacrt zakona, čeka se usaglašavanje s Greko preporukama, poručuju iz Ministarstva javne uprave.

– Trenutno smo u fazi iznalaženja najboljih rješenja kojima ćemo propisati provjeru integriteta članova Vlade i praćenje primjene Etičkog kodeksa – kazala je Aleksandra Masoničić iz Ministarstva javne uprave.

Provjera integriteta članova Vlade bila bi novina u crnogorskom zakonodavstvu. Savjeti koje očekujemo od eksperata mogu prolongirati datum do kojeg je planirano da se zakon uputi Vladi na utvrđivanje, a nakon toga i u skupštinsku proceduru.

– S tim u vezi otpočeli smo saradnju sa Kancelarijom Savjeta Evrope u Crnoj Gori, i očekujemo da do sredine februara imamo stav eksperata po ovom pitanju, pri čemu bi naglasila da će u tom dijelu Crna Gora biti među prvima koje će implementirati ove Greko preporuke – dodala je Masoničić.

Da su sve preporuke dobrodošle smatraju i u opozicionoj Demokratskoj partiji socijalista. Očekuju da nakon sređivanja teksta dobijemo kvalitetno zakonsko rješenje koje je prijeko potrebno. Ipak, smatraju da je važnije da zakon bude dobar nego da se donese naprečac.

– Mislim da je dobro što se uključila Venecijanska komisija da ne donosimo naprečac zakonska rješenja bez prethodnih kvalitetnih analiza, tako da sam pristalica da treba dati dodatno vrijeme na uštrb kvaliteta a nema potrebe preko pola godine kako bi bilo prihvatljivo – kazao je Mihailo Anđušić iz DPS-a.

I u Građanskoj alijansi kažu da je kvalitet važniji, ali da se njegovo donošenje ne prolongira u nedogled.

– Važno da što prije te praznine u našem pravnom sistemu za razna tumačenja kako kome odgovara od partija na vlasti. Bolje uspostaviti ta pravila i red da se zna kako stvari funkcionišu kad se radi o tehničkoj vladi, da nijesmo u međuprostoru bez pravnih normi – kazao je Pavle Ćupić iz Građanske alijanse.

Zato je normama važno urediti funkcionisanje izvršne vlasti. I dok opozicija navija za uređenje izvršne vlasti, u parlamentarnoj većini još na dnevni red kažu nije došlo to pitanje, pa smo ostali bez sagovornika na ovu temu.

– Osim transparentnosti, sjajna prilika da se otklone pravne praznine koje smo imali kroz izborne procese, i prije svega kroz komunikaciju na relaciji vlada, parlament i predsjednik Skupštine – kazao je Mihailo Anđušić iz DPS-a.

– Broj ministarstava se mijenja, ne znamo koliko novca građana ide na to, je li sistem efikasniji i kroz taj zakon definisati i broj ministarstava – dodao je Pavle Ćupić iz Građanske alijanse.

Nacrt zakona pripremila je radna grupa. Sve uključene strane ističu potrebu da se u skladu sa primjedbama i sugestijama izradi konačan predlog i uputi Vladi na utvrđivanje, a nakon toga i u skupštinsku proceduru.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve