Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Dukaj u posjeti Francuskoj: Prenošenje znanja i vještina u oblasti javne uprave

Dukaj je istakao da je iskustvo Francuske u oblasti reforme javne uprave i na polju digitalizacije od velikog značaja za Crnu Goru, pa je direktoricu le Brinjon upoznao sa prioritetima u radu Ministarstva javne uprave i aktivnostima u uspostavljanju moderne javne uprave

Ministar javne uprave, Marash Dukaj, sa saradnicima, tokom zvanične posjete Francuskoj sastao se sa direktoricom Nacionalnog instituta za javnu upravu INSP, Marivon le Brinjon.

Dukaj je istakao da je iskustvo Francuske u oblasti reforme javne uprave i na polju digitalizacije od velikog značaja za Crnu Goru, pa je direktoricu le Brinjon upoznao sa prioritetima u radu Ministarstva javne uprave i aktivnostima u uspostavljanju moderne javne uprave.

“Naš cilj je stvaranje efikasne, servisno opredijeljene i transparentne javne uprave, na državnom i na lokalnom nivou, koju karakteriše veće povjerenja građana u njen rad i približavanje standardu i nivou zemalja članica EU“, kazao je Dukaj.

Direktorica le Brinjon se zahvalila ministru Dukaju i saradnicima na posjeti i predstavila novine u radu Nacionalnog instituta za javnu upravu u Francuskoj – ranije poznat kao ENA, prestižnu instituciju za obuke i zapošljavanje državnih službenika, kontinuirano obrazovanje i međunarodne programe za profesionalce u javnoj upravi.

Le Brinjon je iskazala spremnost da INSP pruži punu podršku u snaženju administrativnih kapaciteta Crne Gore, osnaživanja kompetencija i vještina državnih službenika, prenošenjem znanja i vještina u oblasti javne uprave, kroz obuke, radionice, seminare i druge modele edukacije.

Sagovornici su razgovarali o modalitetima unapređenja saradnje u oblasti reforme javne uprave i profesionalizacije javne uprave i saradnje sa Nacionalnim institutom za javnu upravu – INSP. S tim u vezi, istaknuti su modeli saradnje u cilju osnaživanja upravljačkih i drugih kapaciteta državnih službenika i modernizacije sistema upravljanja u državnoj upravi, izrade zajedničkih studija o procjeni uticaja obuke na razvoj vještine državnih službenika, kao i od drugim formama kooperacije relevantnim za obje strane.

U tom kontekstu, na sastanku je inicirana obnova sporazuma između Uprave za ljudske resurse Crne Gore i INSP-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve