Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Dukaj u Francuskoj: Po prvi put uspostavljena saradnja sa Ministarstvom transformacije i javnih službi

''Proces reforme javne uprave i njene digitalizacije se mora voditi paralelno sa procesom sajber bezbjednosti'', naglasio je ministar

Tokom zvanične posjete Republici Francuskoj, ministar javne uprave, Marash Dukaj, sastao se sa ministrom transformacije i javnih službi, Stanislasom Guerinijem. Sagovornici su se usaglasili da aktivnosti koje francusko ministarstvo sprovodi kroz reformsku politiku javnog djelovanja i transformacije države, promovišući akcije za ubrzavanje digitalne transformacije, izvanredan su primjer u cilju osnaživanja administrativnih kapaciteta, digitalizacije procesa rada, veće transparentnosti i otvorenosti ka građanima i građankama za moderniju i efikasniju javnu upravu Crne Gore.

Na početku su istaknuti odlični bilateralni odnosi između Crne Gore i Francuske.

“Vizija Strategije reforme javne uprave 2022 – 2026. je profesionalna javna uprava, koja kvalitetno pruža usluge krajnjim korisnicima i ima adekvatne kapacitete za pristupanje Evropskoj uniji. Izuzetno je podsticajna činjenica da je Evropska komisija u svom izvještaju za Crnu Goru pozdravila usvajanje novog strateškog dokumenta i ohrabrila Crnu Goru da nastavi na putu reforme javne uprave, što nam je još jedan značajan pokazatelj da sprovodimo Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji“, kazao je Dukaj.

On je dodao da se ti ciljevi poklapaju i sa opredjeljenjem 44. Vlade Crne Gore, da stvorimo uspješnu, demokratsku javnu upravu.

“Proces reforme javne uprave i njene digitalizacije se mora voditi paralelno sa procesom sajber bezbjednosti“, naglasio je ministar Dukaj.

Ministar Guerini je naveo da je Crna Gora napravila napredak u reformi javne uprave i ukazao na strateška i zakonska rješenja koja su usvojena ili su u fazi izrade u cilju usaglašavanja s pravnom tekovinom Evropske unije.

“Crna Gora može da računa na Francusku podršku u ekspertizi i zajedničkom učešću u projektima od značaja za rad javne uprave, obuka crnogorske administracije, digitalne transformacije i sajber bezbjednosti“ , istakao je Guerini.

Dogovoreno je potpisivanje Pisma namjere o saradnji prilikom posjete predstavnika Vlade Republike Francuske Crnoj Gori krajem aprila 2024. godine u Podgorici, kada će se formalno otvoriti i početi sa radom i Regionalni Centar za sajber bezbjednost (WBC3) koji je inicijativa zemalja Francuske, Slovenije i Crne Gore.

Ministar Dukaj i ministar Guuerini dogovorili su saradnju u oblasti reforme javne uprave i digitalne transformacije, kroz programe u oblasti vještačke inteligencije, obuke kadrova, posebno u dijelu jačanja svijesti visoko rukovodnog kadra i službenika o značaju digitalizacije i sajber bezbjednosti.

Ministar Guerini je izrazio zadovoljstvo zbog susreta i istakao da visoko cijeni korake koje Crna Gora preduzima u reformi javne uprave i modernizaciji javnih usluga, iskazavši punu podršku našim naporima na evropskom putu kroz razmjenu ekspertize i realizaciju zajedničkih projekata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve