Četvrtak, 23 Maja, 2024
Rubrika:

EU, Francuska i Britanija osudile napad Irana, Egipat poziva na uzdžanost

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je u subotu da osuđuje nepromišljen napad Irana na Izrael

Evropska unija najoštrije osuđuje neprihvatljivi iranski napad na Izrael, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

“Ovo je eskalacija bez presedana i ozbiljna pretnja regionalnoj stabilnosti”, naveo je Borelj na platformi Iks.

Francuska i Britanija osudile su u subotu naveče iranski napad dronovima i projketilima na Izrael, a Egipat pozvao na maksimalnu sudzdržanost.

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je u subotu da osuđuje nepromišljen napad Irana na Izrael.

– Ovi udari rizikuju rasplamsavanje napetosti i destabilizaciju regije. Iran je još jednom pokazao da namjerava posijati haos u vlastitom dvorištu”, rekao je Sunak u saopštenju.

– Ujedinjeno Kraljevstvo će se nastaviti zalagati za bezbjednost Izraela i svih naših regionalnih partnera, uključujući Jordan i Irak, poručio je.

Francuska osuđuje iranski napad na Izrael, objavio je ministar vanjskih poslova Stéphane Séjourné, nazvavši to “akcijom bez presedana” kojom je Iran napravio novi korak u destabilizaciji regije. I on je poručio da je njegova zemlja privržena Izraelu.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova u saopštenju rano u nedjelju, pozvalo je na “najveću suzdržanost” kako bi se regija i njeni stanovnici poštedjeli daljih eskalacija.

Iran je u subotu naveče lansirao stotinjak dronova i krstarećih projektila na Izrael, a neki od njih već su oboreni iznad Sirije ili Jordana, objavila je izarelska televizija Channel 12.

Iranska državna televizija objavila je kasno u subotu da je Revolucionarna garda, ideološka vojska Islamske Republike Irana, pokrenula “velik” napad “dronovima i projektilima” prema Izraelu.

Navodi se da je to “odgovor na brojne zločine koje je počinio cionistički režim, uključujući napad na konzularno odjeljenje iranske ambasade u Damasku”.

IzvorHRT

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
E pa
14.04.2024-08:49 08:49

Što Amerika otvoreno ne prisajedini jevrejsku cionističko-fašističku državu pa da onda razumijemo njene prijetnje i ljutnju kad je neko zasluženo napadne?