Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Milatović upućuje platformu o EU integracijama: Potpisivanje bi predstavljalo znak političke zrelosti

Potpisivanje ove platforme, predstavljalo bi, kako je rekao Milatović, znak političle zrelosti i spremnosti na dijalog i demokratsko shvatanje politike u CG.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da će svim parlamentarnim partijama uputii tzv “Zajedničku platformu za Crnu Goru u EU”

-To je inicijativa koju ću  uputiti svim partijama u parlamenta a čiji je cilj vraćanje evropske agende u društveno politički fokus kao i zajedničko djelovanje na EU putu. To je poziv da se okupimo oko zajedničkih ciljeva, da pokažemo odgovornost prema građanima i da radimo na jačanju kohezije u našem društvu – rekao je Milatović na konferenciji za medije.

On je na konferenciji za medije rekao da je tema integracija stavljena u drugi plan zbog dnevno politilkih tema i novog talasa političle polarizacije u CG.

-Izbori su održani prije četiri mjeseca a mi još čekamo uspostavljanje funkiocnalne skupštine i formiranje nove vlade. Imajući u vidu institucionalnu blokadu, ova platforma koju predstavljam može biti dodatni korak kojom želim da dam doprinos  političko  – institucionalnoj konsolidaciji u našoj zemlji.

Potpisivanje ove platforme, predstavljalo bi, kako je rekao Milatović, znak političle zrelosti i spremnosti na dijalog i demokratsko shvatanje politike u CG.

-Treba da pokažemo kapcitet da uprkos političkim razlikama, možemo se okupiti oko pitanja od javnog interesa, oko pitanje EU intregracija. Interesovanje međunarodne zajednice i podrška koju imamo na važnim adresama je snažna i sada je veoma snažna,ali konkretno djelovanje u oblasti integracija predstavljano u platformii bio bi pozitivan signal  – dodao je on.

-Odlučnost i konkretno djelovanje u oblasti evropskih integracija, predstavljeno u ovoj Platformi, bio bi pozitivan signal i u kontekstu novog izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori, koji očekujemo ovog mjeseca. U četvrtak 5.oktobra, učestvovaću na trećem samitu Evropske političke zajednice, koja okuplja skoro 50 EU i drugih evropskih lidera. Na ovom samitu želim da prenesem poruku evropskim i regionalnim liderima da u Crnoj Gori postoji snažna volja da se ubrza proces pristupanja Evropskoj uniji, i da smo politički dorasli ovom istorijskom zadatku – rekao je on.

Kazao je da će Predlog Platforme biće upućen danas svim parlamentarnim subjektima.

-Po povratku sa samita Evropske političke zajednice, iniciracu sastanke sa predstavnicima političkih subjekata, kako bismo razgovarali o svim pojedinačnim pitanjima, a nadam se da će krajnji rezultat biti zajedničko potpisivanje Platforme i početak zajedničkog djelovanja na njenoj realizaciji – zaključio je Milatović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve