Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

Strateška grupa za Zapadni Balkan: Vlade u regionu treba da podrže Rezoluciju u Srebrenici

Strateška grupa za Zapadni Balkan podržava apele organizacija civilnog društva iz Crne Gore i Srbije, koje naglašavaju da je priznavanje težine tragedije u Srebrenici kroz kosponzorstvo rezolucije ne samo moralna obaveza već i neophodan korak ka pravdi i pomirenju

Strateška grupa za Zapadni Balkan, koja radi pod pokroviteljstvom fondacije Heinrich Boll, poziva vlade država Zapadnog Balkana, posebno Srbije i Crne Gore, da aktivno podrže Rezoluciju UN o Srebrenici. Ove zemlje su jedine u regionu koje nisu kosponzorisale rezoluciju koja ima za cilj memorijalizaciju genocida u Srebrenici, navodi se  u saopštenju.

Strateška grupa za Zapadni Balkan podržava apele organizacija civilnog društva iz Crne Gore i Srbije, koje naglašavaju da je priznavanje težine tragedije u Srebrenici kroz kosponzorstvo rezolucije ne samo moralna obaveza već i neophodan korak ka pravdi i pomirenju.

2Ukupno 31 zemlja je već pokazala solidarnost kosponzorisanjem rezolucije, pokazujući kolektivnu posvećenost sjećanju na žrtve i suočavanju sa užasima prošlosti. Gotovo tri decenije nakon genocida, uporan nedostatak konsenzusa u regionu o činjenicama koje se odnose na događaje u Srebrenici, kao i ignorisanje pravosnažnih presuda MKSJ-a, bude ozbiljnu zabrinutost. Ovaj otpor prema priznavanju utvrđenih činjenica ne samo da ograničava pomirenje u regionu, već postavlja izazove i za kredibilitet i integritet ovih vlada. Prepoznavanje i prihvatanje presuda međunarodnih sudova ključno je za očuvanje vladavine prava i osiguranje da se takve strahote ne ponove”, saopšteno je iz Strateške grupe za Zapadni Balkan.

ističu da podrška Rezoluciji UN o Srebrenici predstavlja važan test vrijednosti i principa koje podržavaju vlasti u regionu.

“To je mjerilo njihove posvećenosti ljudskim pravima i pokazatelj njihove spremnosti da učestvuju u održivoj regionalnoj saradnji, kao i globalnim naporima za osiguranje mira i pravde. Put ka iscijeljenju je dug i naporan, ali počinje sa priznanjem i sjećanjem.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve