Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Mesarič: Izborna reforma neophodna i to nije samo promjena zakona

Što se tiče izvještavanja medija o izbornom procesu, kaže da postoje pitanja u medijima koje se ne mogu jasno adresirati

Sveobuhvatna izborna reforma je apsolutno potrebna i treba da bude inkluzivna i transparentna, poručio je šef posmatračke misije OEBS-a Tamaš Mesarič u intervjuu Televiziji Crne Gore.

Izbornim ciklusima u prethodnoj godini dobro se upravljalo, ali ostala je stalna ODIHR-ova preporuka za poboljšanje pravnog okvira. Kada je riječ o izvještavanju medija tokom izbornih kampanja, Mesarič je ocijenio da je RTCG profesionalno i nepristrasno izvještavala. Intervju možete pogledati sjutra u Jutarnjem programu.

“Ova sveobuhvatna reforma je apsolutno neophodna. Treba da bude i sveobuhvatna i inkluzivna i transparentna. To je kompleksan i težak zadatak, ali najvjerovatnije ovo je najbolje vrijeme od prethodnih deset godina tokom kojeg je ovaj pokušaj moguće uspješan. Vjerujemo da su uslovi tu i da će omogućiti političkim akterima da rade na tome”, kazao je Mesarič.

Na pitanje je li dovoljno kod kompletne izborne reforme samo promijeniti zakone, Mesarič odgovara da nije.

“I mnoge od naših preporuka nisu na nivou pravnog okvira, zakonskog okvira. Postoje administrativne procedure koje se trebaju ili izraditi ili promijeniti da budu bliže zakonskim zahtjevima. Jedan primjer je da preporučujemo da državna izborna komisija objavi rezultate, da se to razvrsta na nivou biračkih odbora, da se ne čeka konačni rezultat. Tu ima više prednosti koje možemo da pokažemo i što se dešava u drugim zemljama”, objasnio je Mesarič.

Što se tiče izvještavanja medija o izbornom procesu, kaže da postoje pitanja u medijima koje se ne mogu jasno adresirati.

“Nema jasnih međunarodnih standarda. Napeta je struktura vlasnička u medijima. Ipak, ono što smo uočili je da RTCG, znači javni servis, je bio razumno nepristrasan i profesionalan kad su izvršavali svoje dužnosti vezano za izbore tokom kampanje. Bilo je značajne pristrasnosti u komercijalnim elektronskim medijima i lokalnim javnim medijima”, kazao je Mesarič.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve