Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Popović-Vag: Hitno izmijeniti Zakon o biračkom spisku i Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja

Vag je saopštila da su glavni ciljevi misije OEBS-a jačanje zakonslih propisa, obuke stručnih službi skupštinskih odbora, izgradnja profesionalnih kapaciteta i rodno odgovorno budžetiranje, te da jako podržava napore vezane za jačanje transparentnosti, digitalizacije i rodne ravnopravnosti

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore, Zdenka Popović, sastala se sa šeficom Misije OEBS-a, Dominik Vag, i programskim menadžerom, Berndom Burvitzom i tom prilikom istakla da je Skupština Crne Gore u ovom sazivu veoma transparentna, te da je kao takva ispunila sve ono što su instrukcije Evropske komisije, počevši od imenovanja u pravosuđu, ratifikacije sporazuma Berlinskog procesa, ponovnog osnivanja Ženskog kluba, održavanja Ženskog i Romskog parlameta, pa do digitalizacije Plenarne sale.

Popović je najavila da je u planu i održavanje Ruralnog parlamenta.

“Planiramo da sa Međunarodnim klubim žena organizujemo donatorsko veče, gdje će prikupljena sredstva ići centrima za osobe sa autizmom, invaliditetom i posebnim obrazovnim potrebama”, istakla je Popović.

Vag je saopštila da su glavni ciljevi misije OEBS-a jačanje zakonslih propisa, obuke stručnih službi skupštinskih odbora, izgradnja profesionalnih kapaciteta i rodno odgovorno budžetiranje, te da jako podržava napore vezane za jačanje transparentnosti, digitalizacije i rodne ravnopravnosti.

Popović je kazala da je kao dugogodišnja članica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, pratila stvari vezane za rodno odgovorno budžetiranje, te da je uvidjela da je glavni problem implementacija, a ne samo donošenje rodno odgovornih zakona, te da moramo raditi na unaprjeđenju tog segmenta.

“Borimo se i za povećanje zastupljenosti žena kako na lokalnom tako i na državnom nivou. Zato nam je ključno poštovanje i uvođenje kvota”, dodala je Popović.

Osvrnuvši se na rad Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, Popović je istakla da se hitno mora izmijeniti Zakon o biračkom spisku i Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja kako bi se spriječile razne zloupotrebe koje smo imali u prethodnim izbornim ciklusima.

“Imamo blisku saradnju sa ODIHR-om i podsjetiću na spremnost Kancelarije da pruži potrebnu tehničku i pravnu pomoć. Imate našu punu podršku i u borbi za rodnu ravnopravnost”, zaključila je Vag.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve