Četvrtak, 23 Maja, 2024
Rubrika:

Delegacija Skupštine na međuparlamentarnom forumu u Tirani

Radunović je istakao spremnost Crne Gore da doprinosi saradnji u regionu i da promoviše zajedničke interese i pozitivne aspekte međudržavnih odnosa u Jugoistočnoj Evropi

Šef Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (PS OEBS) Slaven Radunović i članica Jelena Nedović učestvovali su na Međuparlamentarnom forumu delegacija PS OEBS-a iz Jugoistočne Evrope, koji se održao 13. i 14. aprila u Tirani.

Radunović je istakao spremnost Crne Gore da doprinosi saradnji u regionu i da promoviše zajedničke interese i pozitivne aspekte međudržavnih odnosa u Jugoistočnoj Evropi.

On je predstavio dostignuća i napredak Crne Gore u procesu evropskih integracija, ističući da je put Crne Gore primjer za ostale zemlje kandidate za članstvo u Evropskoj uniji.

„U duhu zajedničkog napretka i prosperiteta, dajmo prednost kooperaciji koja se temelji na partnerskim odnosima i zajedničkim opštim ciljevima, umjesto da se fokusiramo na naše razlike“, rekao je Radunović.

Nedović je govorila na temu migracija, posebno naglašavajući izazove sa kojima se Crna Gora suočava u kontekstu trenutnog ratnog stanja u Ukrajini, imajući u vidu da je dominantni migratorni tok iz te zemlje.

Ona je istakla da je Crna Gora, u odnosu na svoju populaciju, primila najveći broj izbjeglica iz Ukrajine, što je postavilo zemlju pred značajne ekonomske i socijalne izazove.

Dodala je da je pružanje podrške izbjeglim osobama i zaštita njihovih ljudskih prava prioritet za Crnu Goru.

„Važno je da nastavimo da pružamo neophodnu podršku ovim ljudima u nevolji, štiteći njihova osnovna ljudska prava i integrišući ih u naše društvo”, istakla je poslanica.

Na marginama skupa, poslanik Radunović susreo se sa potpredsjednikom PS OEBS-a i specijalnim predstavnikom za Jugoistočnu Evropu Kirijakosom Hađijanijem, sa kojim je razgovarao o intenziviranju regionalnog dijaloga na parlamentarnom nivou.

Specijalni predstavnik je najavio posjetu zvaničnoj Podgorici, u cilju dodatne afirmacije saradnje sa OEBS-om i podrške ostvarivanju ključnih spoljnopolitičkih prioriteta, posebno u pogledu daljeg napretka pristupnih pregovora Crne Gore za članstvo u EU.

Međuparlamentarni forum zaključen je usvajanjem Deklaracije, kojom se afirmišu posvećenost pojačane saradnje i prijateljskih odnosa između država i ljudi u regionu, te benefiti zajedničkih akcija i platforme ujedinjenog djelovanja u okviru Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Pored Crne Gore, forum je okupio parlamentarce iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Italije, Mađarske i Slovenije, a predsjedavao je kiparski poslanik Kirijakos Hađijani, potpredsjednik PS OEBS-a i specijalni predstavnik za Jugoistočnu Evropu. Parlamentarni skup je otvorila predsjednica Parlamenta Albanije Lindita Nikola, a tokom dvodnevnog sastanka učestvovali su i drugi visoki predstavnici, među kojima šefica Prisustva OEBS-a u Albaniji Klaris Pastori i glavna pregovaračica za vođenje pristupnih pregovora Republike Albanije Majlinda Duka.

Na prvom Međuparlamentarnom forumu delegacija PS OEBS-a iz Jugoistočne Evrope naglašena je važnost međunarodne i regionalne saradnje u rješavanju regionalnih izazova, kao i potreba za sinhronizacijom aktivnosti i zajedničkim djelovanjem. U skladu sa ovim ciljevima, i imajući u vidu da je ovo bio prvi sastanak takvog formata, dogovoreno je da se nastavi sa ovim vidom parlamentarnih okupljanja.

Crnogorska delegacija, vođena naporima da doprinese jačanju regionalne saradnje, ponudila je da bude domaćin jednog od narednih foruma. Ovo predstavlja korak ka daljem unapređenju dijaloga i koordinacije između zemalja regiona, što bi trebalo da doprinese boljem razumijevanju, efikasnijem rješavanju zajedničkih izazova i iskorištavanju regionalnih prilika.

“Ovakav razvoj događaja ukazuje na proaktivnu ulogu Crne Gore u regionalnim inicijativama i njenu spremnost da preuzme liderstvo u promovisanju međunarodne kooperacije unutar struktura OEBS-a”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Caramdjordke
15.04.2024-05:51 05:51

E jadna domovino moja ko te predstavlja!

LoMi
16.04.2024-09:41 09:41
Reply to  Caramdjordke

I dje, to je veće pitanje……..

našto
15.04.2024-11:18 11:18

smo spali da nas Radunovic masni predstavlja i Jelena Nedovic manipulatori..
strasno