Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Medoks sa Injac: Britanija spremna da podrži unaprijeđenje crnogorskog sistema odbrane

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Injac je kazala da je zadovoljna zbog realizacije sastanka sa Medoks i sa izaslanikom odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, potpukovnikom Kristoferom Mejkokom, naglašavajući veoma sadržajnu i kvalitetnu saradnju dvije države u domenu odbrane

Velika Britanija je spremna da pruži podršku Crnoj Gori u daljem unaprjeđenju kapaciteta i resursa crnogorskog odbrambenog sistema i uvjerena sam da će Ujedinjeno Kraljevstvo i Crna Gora nastaviti da uspješno sarađuju i intenziviraju saradnju, kazala je ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Karen Medoks tokom sastanka sa ministarkom odbrane Oliverom Injac.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Injac je kazala da je zadovoljna zbog realizacije sastanka sa Medoks i sa izaslanikom odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, potpukovnikom Kristoferom Mejkokom, naglašavajući veoma sadržajnu i kvalitetnu saradnju dvije države u domenu odbrane.

“Injac se zahvalila na sveukupnoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva u pogledu reforme i jačanja crnogorskog odbrambenog sistema, ističući značaj realizacije projekata koji su doprinijeli modernizaciji Vojske Crne Gore. Naglasila je da će Crna Gora nastaviti da unaprjeđuje svoj odbrambeni sistem planiranom dinamikom i izrazila uvjerenje da će odbrambena saradnja sa Ujedinjenim Kraljevstvom biti intenzivirana u narednom periodu jačanjem postojećih, ali i definisanjem novih projekata i aktivnosti”, dodaju Ministarstvu.

Ministarka je posebno naglasila da će školovanje i usavršavanje pripadnika Vojske Crne Gore na prestižnim britanskim vojnim obrazovnim institucijama i centrima za obuku i dalje biti prioritet u okviru kadrovske politike Ministarstva odbrane, a imajući u vidu kvalitet teorijskog znanja i praktičnog iskustva koje predstavnici VCG godinama stiču na tamošnjim vojno-obrazovnim institucijama.

Izaslanik odbrane, putpukovnik Mejkok, naglasio je da će u narednom periodu biti posvećeni nastavku saradnje u oblasti školovanja i usavršavanja, sajber odbrane, kriznog menadžmenta, kao i saradnji mornarica.

Sa ambasadorkom i izaslanikom odbrane sastao se i generalni direktor Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje, general-major Rajko Pešić.

“Tokom sastanka je istaknuto zadovoljstvo dinamikom razvoja saradnje, obimom aktivnosti predviđenih Planom bilateralne saradnje, posebno u oblasti školovanja i usavršavanja, učenja engleskog jezika, sajber odbrane, obukama za pilote i u domenu izgradnje integriteta. Sagovornici su se saglasili da će Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo ostati posvećene unaprjeđenju saradnje u okvirima bilateralnih odbrambenih projekata”, navode u Ministarstvu.

Nakon pomenutog sastanka, načelnica Direkcije za međunarodnu saradnju Žana Špadijer i Kristofer Mejkok potpisali su Plan bilateralne saradnje za 2021. godinu.

Sa ambasadorkom Medoks i izaslanikom odbrane, potpukovnikom Mejkokom, sastao se i vršilac dužnosti načelnika Generalštaba VCG, pukovnik Aleksandar Pantović.

Pantović se zahvalio na podršci koju je Ujedinjeno Kraljevstvo pružilo Vojsci Crne Gore u raznim segmentima u domenu odbrane.

“Tokom sastanka sagovornici su se osvrnuli na bogatu saradnju u oblasti odbrane, a naročito u oblasti modernizacije, jačanja integriteta, zajedničke obuke i vježbi, školovanja i obučavanja pripadnika Vojske Crne Gore na kursevima i obrazovnim ustanovama Ujedinjenog Kraljevstva, te u oblasti sajber odbrane. Zaključili su da i pored sadržajne i bogate saradnje, postoji prostor za unaprjeđenje iste u narednom periodu”, zaključuju u Ministarstvu, napominjući da se sa Medoks i Mejkokom sastao i v.d. generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata, Aleksandar Šaranović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve