Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević: Zbog odavanja tajnih podataka krivi i Vukšić i Krivokapić

Direktor Agencije je, dodaje, za svoj rad i rad Agencije odgovoran Vladi.

Za odavanje tajnih podataka direktno je odgovoran direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić, a objektivnu odgovornost ima premijer Zdravko Krivokapić, kazao je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

“Za dekonspiraciju tajnih podataka strane države od strane ANB-a odgovoran je isključivo direktor. To je vrlo jasno definisano u Zakonu o ANB koji kaže: direktor Agencije ima ovlašćenja da se stara o zaštiti podataka, sredstava, metoda i izvora podataka od neovlašćenog pristupa. Imajući u vidi da direktor ANB-a za svoj rad i rad ANB-a odgovara Vladi Crne Gore, objektivnu odgovornost ima i Vlada i Premijer Krivokapić”, navodi Medojević.

Direktor Agencije je, dodaje, za svoj rad i rad Agencije odgovoran Vladi.

“Direktor Agencije ne može biti član političke stranke, niti politički djelovati. Rad Agencije je bez suštinske kontrole jer Vlada još nije imenovala Generalnog inspektora ANB-a , a premijer javno traži hapšenje poslanika članova Odbora za odbranu i bezbjednost koji je Ustavom ovlašćen da obavlja civilnu demokratsku kontrolu vojske i službi bezbjednosti”, navodi Medojević.

Nastavlja se, kaže, opasna tendencija Vlade Krivokapića ka netransparentnom radu, diskrecionim odluka i ignorisanje mehanizama kontrole.

“Ministarstvo finansija veoma široko koristi mogućnost klasifikovanja dokumenata nekim stepenom tajnosti. Čak i za dokumenta koja po svojoj prirodi i sadržaju moraju biti javni i dostupni, kao što su ugovori države sa investicionim bankama koje su bile aranžeri emisije državnih obveznica i sično”, kazao je Medojević.

Direktor Agencije, ističe lider PzP-a, ima direktnu odgovornost za curenje tajnih informacija stranih država, posebno jer je prethodno upozoren.

“Može se, dakle, govoriti ili o apsolutnom nepoznavanju načina funkcionisanja ANB-a i upravljanja tajnim podacima ili o namjeri da se nanese šteta i ANB-u i državi Crnoj Gori. Nebitno o čemu se radi, Vukšić je po zakonu odgovaran za čuvanje tajnih podataka i rad Agencije i treba da odmah bude smijenjen, a tužilaštvo da otvori krivičnu istragu. Posebno imajući u vidu postojanja mogućih motiva za ovaj težak propust u radu, koji može da dovede do kompromitacije velikih međunarodnih operacija partnerskih službi”, zaključuje Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Safet
24.03.2021-10:46 10:46

Medo tu Grijesis sto se tice Krivokapica on nema u sebi nimalo zla to se vidi nije mi simpatija ali realno!!! ABAZOVIC JE ZLO NEVIDJENO I ZA SRBE -I CRNOGORCE a za ALBANCE ISTI MORINA RADI SVE PROTIV ALBANACA!