Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Medojević uputio inicijativu za posredovanje u parlamentarnom dijalogu Delegaciji EU i ambasadorima Kvinte

Medojević navodi da već skoro dvije godine od parlamentarnih izbora održanih 30.08.2020. godine Crna Gora ne uspijeva da pronađe sopstveni demokratski odgovor na izazove višedecenijske totalitarne vladavine prethodnog režima

Predsjednik Pokerta za promjene i jedan od lidera Demokrsatksog fronta Nebojša Medojević uputio je šefici Delegacije EU Kristini Oani Popa u Crnoj Gori inicijativu za posredovanje u parlamentarnom dijalogu Delegaciji EU i ambasadorima Kvinte. On poriva Popuda iskorisi svoj uticaj i da ohrabri predsjednicu Skupštine Danijelu Đurović da u primjerenom roku inicira sastanak lidera parlamentarnih stranaka radi otvaranja dijaloga o rješavanju duboke političke i institucionalne krize u Crnoj Gori.

Medojević navodi da već skoro dvije godine od parlamentarnih izbora održanih 30.08.2020. godine Crna Gora ne uspijeva da pronađe sopstveni demokratski odgovor na izazove višedecenijske totalitarne vladavine prethodnog režima.

“Imajući u vidu, da je formiranje 42. i 43. Vlade suprotno izbornoj volji građana i uobičajnim demokratskim principima, imalo izrazito negativne posljedice po stabilnost demokratije i institucija i ekonomski razvoj zemlje, cijenim da su se stekli svi politički uslovi da se u Skupštini Crne Gore otvori dijalog između parlamentarnih stranaka, s ciljem postizanja najšireg mogućeg konsenzusa oko rješenja ove krize koja prijeti destabilizaciji zemlje i zaustavljanju reformskih i integracionih procesa. S obzirom na to da se ovakve krize legitimiteta najvažnijih institucija političkog sistema mogu demokratski i mirno riješiti isključivo na fer i poštenim izborima, dijalog bi se trebao voditi o preduslovima, vremenu održavanja, spajanja sa predsjedničkim izborima i pripremi tih izbora i deblokadi rada Ustavnog suda, tužilaštva i pravosuđa, izborom VDT-a, sudija Ustavnog suda i kompletiranjem Sudskog savjeta”, kaže Medojević.

Prema njegovim riječima, kriza povjerenja između parlamentarnih stranaka, sigurno će biti velika prepreka za pokretanje ovog dijaloga, ali cijeni da lideri parlamentarnih stranaka, moraju u uslovima teške političke i institucionalne krize pokazati odgovornost za kanalisanje političkih procesa u pravcu snaženja demokratije i posvećenosti opštem dobru naših građana i države Crne Gore.

“Imajući u vidu da je aktuelna politička elita javno demonstrirala neodgovornost i nesposobnost da partijske i lične interese stavi po strani i otvori parlamentarni dijalog za postizanje konsenzusa oko neophodnih reformi, koristim ovu priliku da Vas pozovem da iskorisite svoj uticaj i da ohrabrite predsjednicu parlamenta Danijelu Đurović da u primjerenom roku inicira sastanak lidera parlamentarnih stranaka radi otvaranja dijaloga o rješavanju duboke političke i institucionalne krize u Crnoj Gori. Pred nama su samo dva puta: put sukoba, tenzija i nestabilnosti ili dijaloga i dogovora o mirnom i demokratskom rješenju krize”, zaključio je Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve