Nedjelja, 26 Maja, 2024
Rubrika:

Marković: Odblokirati rad Skupštine i smanjiti akcize na gorivo

Žalosna je i tužna istina da umjesto da se bave kako zaštititi i sačuvati standard građana, oni se bave time kako sačuvati svoje i fotelje svoje familije, rodbine, kumova i prijatelja, saopštila je potpredsjednica GP Nova ljevica Nela Marković

GP Nova ljevica poziva Demokrate i Demokratski front da odblokiraju rad Skupštine Crne Gore, da se u što kraćem roku usvoji izmjena Zakona i da se po ugledu na region smanje akcize na gorivo. Žalosna je i tužna istina da umjesto da se bave kako zaštititi i sačuvati standard građana, oni se bave time kako sačuvati svoje i fotelje svoje familije, rodbine, kumova i prijatelja, saopštila je potpredsjednica GP Nova ljevica Nela Marković.

“Prema preliminarnim podacima kretanja cijena naftnih derivata na međunarodim berzama i kursa dolara i eura, cijena eurodizela bi od ponedjeljka trebala da bude veća za oko 29 centi, a dvije vrste benzina za po 16 centi. Nova cijena litra eurodizela biće oko 1,74 eura, a isto toliko bi koštao i super BMB 95. Benzin BMB 98 će poskupiti na 1,78 eura. Cijena lož ulja takođe će biti veća za 29 centi i litar ovog energenta bi koštao 1,71 euro”, navela je Marković.

Prema njenim riječima, znajući da cijenu goriva u Crnoj Gori dominatano određuju akcize, iste su samo tokom prošle godine porasle čak 14 puta.

“PDV i akcize jednake su visini nabavne cijene goriva! Stoga i ne čudi podatak da su gore navedene cijene više od prosjeka u regionu. Imajući u vidu, da ne postoji zakonski osnov da Vlada Crne Gore ograniči ili zamrzne cijene goriva, kao što su to nedavno uradile Hrvatska i Slovenija, to zapravo znači da je jedini način za niže cijene goriva da Skupština Crne Gore izmijeni Zakon o akcizama i smanji sve dažbine”, istakla je ona.

Podsjetila je da je u skupštinskoj proceduri od 4. marta Vladin predlog izmjena Zakona o akcizama koji predviđa da se iznos ove dažbine na gorivo može smanjiti za 20 odsto, ali ovo svakako mora biti urađeno u koordinaciji sa Ministarstvom za kapitalne invenstije, koje, kako se čini, i nije nešto naročito zainteresovano, čak što više, ne preduzima ni jedan konkretan korak kako bi se problem riješio.

“Ovakvo povećanje cijene goriva će anulirati povećanje zarada zaposlenih tj. umjesto obećanog jačanja standarda građanja, kroz program „Evropa sad“, Crna Gora i njeni građani će sve više tonuti siromaštvo i bijedu. Ako se uz novo poskupljenje cijena goriva doda i drastičan skok cijena osnovnih životnih namirnica, koje prati konstantan skok nezaposlenosti, onda dobijamo jednu realnu, tužnu sliku života građana u Crnoj Gori”, zaključila je Marković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve