Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Marković: Obaveze u poglavlju 3 se ispunjavaju, jasni zadaci za privremeno zatvaranje poglavlja

Marković je istakla da ovogodišnji izvještaj Evropske komisije konstatuje da je postignut određeni napredak u ovom poglavlju što je rezultat posvećenog rada tokom proteklog perioda

Danas je održana konstitutivna sjednica Radne grupe za 3. poglavlje na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati i predstojeće obaveze, prevashodno u pogledu izrade Mape puta za privremeno zatvaranje poglavlja i razmotrene ocjene iz ovogodišnjeg izvještaja EK za Crnu Goru u dijelu prava osnivanja preduzeća i slobode pružanja usluga, saopšteno je iz Sekretarijata Vlade.

“Imajući u vidu kompleksnost, kao i povezanost sa drugim pregovaračkim oblastima, obaveze u poglavlju 3 – Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga se ispunjavaju u kontinuitetu, a pred Radnom grupom su jasni zadaci u pravcu ispunjenja uslova za privremeno zatvaranje poglavlja“, kazala je zamjenica šefice Radne grupe, Ivana Marković.

Ona je istakla da ovogodišnji izvještaj Evropske komisije konstatuje da je postignut određeni napredak u ovom poglavlju što je rezultat posvećenog rada tokom proteklog perioda.

Održana konstitutivna sjednica Radne Grupe

„U skladu sa preporukama Evropske komisije, fokus našeg rada, kao i rada nadležnih institucija biće na aktivnostima za obezbijeđenje elektronskih sistema za elektronsku registraciju svih oblika privrednih drustava; uspostavljanje jedinstvene kontakt tačke za usluge i nastavak usaglašavanja nacionalnog zakonodavstva sa Direktivom o uslugama. U dijelu međusobnog priznavanja profesionalnih kvalifikacija predstoji usklađivanje sektorskog zakonodavstva u dijelu automatskog priznavanja profesionalnih kvalifikacija i donošenje podzakonskih propisa, kao i osnivanje Komore medicinskih sestara, babica i tehničara“, kazala je Marković.

Prema njenim riječima, dodatnu vrijednost unapređenju stanja u oblasti poštanskih usluga predstavlja osnivanje Radne grupe u okviru CEFTA-e za sprovođenje relevantnih aktivnosti u okviru prekogranične elektronske trgovine i dalji napredak i brže usklađivanje sa Regulativom o prekograničnoj dostavi paketa.

“Evropska komisija pozdravlja ovu inicijativu i vidi je kao dio mjera rane integracije”, zaključila je Marković.

Iz sekretarijata podsjećaju da je Radna grupa za 3. poglavlje formirana u septembru ove godine i broji 34 člana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve