Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

NVU Restitucija: Obezbijediti pravičan postupak restitucije u razumnom roku i punu nezavisnost tri regionalne Komisije za restituciju

Iz ovog udruženja su kazali da je prema preporuci Komisije EU, zakonodavni sistem, kao i pravosuđe, potrebno reformisati u smislu integriteta, pravičnosti, tačnosti i autonomije

Nadležni politički činioci trebalo bi da suštinski pristupe reformi imovinskih prava, kojom bi bio obezbijeđen pravičan postupak restitucije u razumnom roku i puna nezavisnost tri regionalne Komisije za restituciju u Bijelom Polju, Baru i Podgorici, poručeno je iz nevladinog udruženja (NVU) Restitucija.

Iz ovog udruženja su ukazali na nalaze ovogodišnjeg izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori, u kojem se navodi da nije bilo napretka u pogledu imovinskih prava.

„Proces restitucije imovine eksproprisane u prošlosti ostao je spor, a neki predmeti restitucije su u toku 19 godina. Crna Gora treba da obezbijedi pravičan postupak restitucije u razumnom roku i punu nezavisnost tri regionalne Komisije za restituciju (Bijelo Polje, Bar i Podgorica)“, naveli su iz NVU Restitucija.

Iz ovog udruženja su kazali da je prema preporuci Komisije EU, zakonodavni sistem, kao i pravosuđe, potrebno reformisati u smislu integriteta, pravičnosti, tačnosti i autonomije

„NVU Restitucija je 2023. godine podnijela inicijativu za izmjenu Zakona koji reguliše restituciju, u skladu sa preporukama EU. Naš predlog reforme u ovom pravcu, podnijet je novoizabranom parlamentu, poslaničkim klubovima 44. crnogorske Vlade, Vladi Crne Gore i resornim ministarstvima u novembru 2023. Umjesto reakcije, suštinske promjene i stvaranja osnova da se postupci restitucije završe, poslije skoro 20 godina napravljena je kozmetička izmjena“, rekli su iz ovog udruženja.

Oni su podsjetili da je Uredbom Vlade od 31.10.2023 godine proces restitucije prenijet iz nadležnosti Ministarstva finansija na Ministarstvo urbanizma i državne imovine.

„Ovakvim rješenjem se ne ispunjava uslov Izvještaja EK, o nezavisnosti Komisija, niti se skraćuje rok završetka postupaka. Naprotiv, ovo može predstavljati poslednju taktiku odlaganja koja se primjenjuje u postupcima restitucije. Članovi Komisije u Baru su razriješeni, i čeka se novi sastav, dok Komisije u Podgorici i Bijelom Polju uopšte ne funkcionišu“, upozorili su iz NVU Restitucija.

Oni su ocijenili da je Crna Gora u proteklih 75 godina razorena nacionalizacijom, konfiskacijama, eksproprijacijom, “burazerskom privatizacijom, višedecenijskim koncesijama, pa najmanje jedna četvrtina crnogorskih porodica nije dobila adekvatnu naknadu za oduzetu imovinu“.

„Na njihovoj imovini uživaju i stiču enormni profit treća lica, koju im je država, umjesto ranijim vlasnicima ustupila u svojinu ili posjed u bescijenje. Apelujemo na sve političke činioce, od kojih zavisi suštinska reforma pravosuđa i temeljnih prava, da suštinski pristupe reformi temeljnih prava jer kozmetičke promjene ne vode ničemu“, istakli su iz NVU Restitucija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve