Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

BURSAĆ ZA AKTUELNO: Rezoluciju o Srebrenici trebalo davno donijeti – i to na inicijativu Srbije

Ovu Rezoluciju je trebalo davno donijeti i to na inicijativu Srbije, koja bi tražila oprost i koja bi se izvinila. Ovako je sve haotično, ali je opet visoko pozitivan civilizacijski potez koji će upravo u toj Skupštini pokazati ko je na kojoj strani povijesti, smatra Bursać.

Negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca stavlja Srbiju na pogrešnu stranu istorije i srpski narod u zapećak svijeta, kazao je u razgovoru za Portal Aktuelno novinar i kolumnista iz Banjaluke Dragan Bursać.

Ističe da je ključni korak u priznavanju i suočavanju s prošlošću učenje o srebreničkom genocidu u školama, priznavanje genocida kao istorijskog faktora, te organizovanje posjeta Memorijalnom centru Potočari.

AKTUELNO: Koja je vaša glavna poruka “intelektualnoj eliti” u Srbiji u vezi sa Rezolucijom UN o Srebrenici i kako ocjenjujete stav te elite prema budućnosti zemlje?

BURSAĆ: Ma, znate kako, nemam ja šta da poručujem bilo kome ko negira genocid i slavi ratne zločince. To ide na obraz tim elitama i na koncu, to stavlja Srbiju (opet) na pogrešnu stranu istorije, a srpski narod u zapećak svijeta. Negiranje Rezolucije i samog genocida će Srbiju i definitivno staviti u društvo Sjeverne Koreje, a ne trebam ni govoriti šta to znači za ovu zemlju.

Memorijalni centr Potočari
Foto: REUTERS/Dado Ruvic

AKTUELNO: Šta mislite o argumentima vlasti u Srbiji u vezi sa predloženom Rezolucijom o Srebrenici i kako komentarišete stav zvaničnog Beograda koji negira da se u uopšte i desio genocid, uprkos presudama međunarodnih sudova?

BURSAĆ: Srbija pokazuje klasično supremacionističko ponašanje, a argumenti koji se predstavljaju i koji kazuju da “srpski oficiri ne mogu izvršiti genocid” za razliku od nekih drugih i da Srbija nije odgovorna za razliku od nekih drugih zemalja u povijesti su potpuna infantilija i odbijanje realnosti. Na stranu sad činjenica da je genocid silnim dokazima, izjavama, forenzičkim nalazima i presudama NESUMNJIVO UČINJEN I POTVRĐEN.

AKTUELNO: Kako vidite ulogu Generalne skupštine UN u vezi sa predloženom Rezolucijom o Srebrenici?

BURSAĆ: Ovu Rezoluciju je trebalo davno donijeti i to na inicijativu Srbije, koja bi tražila oprost i koja bi se izvinila. Ovako je sve haotično, ali je opet visoko pozitivan civilizacijski potez koji će upravo u toj Skupštini pokazati ko je na kojoj strani povijesti.

Skupština UN

AKTUELNO: Da li smatrate da predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (koji najavljuje otcjepljenje RS), pravilno reaguju na predloženu Rezoluciju UN o Srebrenici?

BURSAĆ: Naravno da ne. Ove dvije osobe se skrivaju iza lažne genocidnosti svih Srba, lažući srpski narod kako Rezolucija optužuje sve njih. Sa druge strane, to je njihov način da ostanu na vlasti.

AKTUELNO: Šta mislite o izjavama bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da sadašnja vlada teško može da kamuflira antievropske i anticrnogorske vrijednosti, posebno u vezi sa Rezolucijom UN o Srebrenici? Kako to komentarišete u svjetlu sadašnjih političkih i društvenih prilika?

BURSAĆ: To je istina. Ova vlast je rezultat trulog kompromisa srpskog sveta i evroatlantskih integracija. Sa jedne strane, dodvorava se tom srpskom svetu preko Andrije Mandića, dok sa druge strane pokušava da lobira za EU fondove. Ali takvi kompromisi na duge staze nikad nikome ništa dobro ne donose. Rukovodstvo Crne Gore se mora odlučiti-ide li vozom za Brisel ili Beograd. A ta raskrsnica je jako blizu i lokomotiva sa vagonima neće moći na obje strane.

AKTUELNO: Kako komentarišete izjavu crnogorskog premijera Milojka Spajića da trenutno ima bitnijih pitanja za komentarisanje, kao što su plate, penzije i dječiji dodaci, umjesto Rezolucije UN o Srebrenici? Kakvu poruku šalje ovim odgovorom?

BURSAĆ: Nije mu to trebalo, najkraće rečeno. O Rezoluciji se priča sa dignitetom i pitanje o njoj se ne smješta u komunalne rubrike. Time je premijer pokazao veliko nepoštovanje prema žrtvama genocida.

Milojko Spajić pokazao veliko nepoštovanje prema žrtvama genocida

AKTUELNO: Kakve posljedice možemo očekivati ako (kada) Rezolucija o Srebrenici bude usvojena, s obzirom na stav zvaničnog Beograda?

BURSAĆ: Vidite, Rezolucija je civilizacijski čin. Njeno usvajanje će staviti Srebrenicu na svjetsku mapu, pa će negiranje genocida, a posebno veličanje ratnih zločinaca biti planetarna sramota. Neka se zapita Beograd šta će za početak sa Mladićevim muralima i posterima ratnih zločinaca.

AKTUELNO: Koje biste korake preporučili kako bi se postigao napredak u priznavanju i suočavanju s prošlošću, posebno u vezi s događajima u Srebrenici?

BURSAĆ: Školstvo! Dakle, u cijelom regionu se mora u školama izučavati srebrenički genocid. Državne politike! Genocid mora biti priznat kao povijesni fakt. Organizovane posjete Memorijalnom centru Potočari moraju biti stvar opšte saznajne kulture regiona. To bi bio dobar početak.

K.P.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
03.05.2024-16:53 16:53

…e moj Dragane ! Veliki Vili Brant je kleknuo ispred spomen stratista zrtava fasizma u Poljskoj -ovaj bolesnik iz BG bi radije ,DA MU MOZE BITI ,odrzao “opijelo” kao sto su njegovi Srpski preci ,to uradili, na NK trgu /1918/,kad su “sahranjivali”cgorsku krunu,sv.Petrai sv.Vasilija …ON bi to uradio Srebrnickim zrtvama-TO je ta njegova svijest o zrtvama koje uradiše njegovi “heroji”koje licno i on slavi…/te zakucava tablu oznake ulice r.mladica…/