Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Radna grupa: Problemi u vezi sa zakonodavnim okvirom koji se odnosi na zarade zaposlenih u javnom sektoru slični u svim zemljama

Ova radionica imala je za cilj da Ministarstvu finansija i relevantnim zainteresovanim stranama predstavi iskustva i lekcije naučene iz reforme zarada zaposlenih u javnom sektoru u Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji

Održan drugi sastanak radne grupe za pripremu Predloga Zakona o izjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposelnih u javnom sektoru, tokom kojeg su eksperti Svjetske banke prezentovali reformu sistema zarada u zemljama članicama Evropske unije.

Naime, u kontekstu najavljene reforme sistema zarada zaposlenih u javnom sektoru, Svjetska banka podržava Ministarstvo finansija u stvaranju fer, pravičnog, transparentnog, konkurentnog i sistema zasnovanog na zaslugama, koji je usklađen sa organizacionim ciljevima i najboljom međunarodnom praksom.

Ova radionica imala je za cilj da Ministarstvu finansija i relevantnim zainteresovanim stranama predstavi iskustva i lekcije naučene iz reforme zarada zaposlenih u javnom sektoru u Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Nakon prezentacije međunarodnih praksi i diskusije učesnika, zaključeno je da su problemi u vezi sa zakonodavnim okvirom koji se odnosi na zarade zaposlenih u javnom sektoru slični u svim zemljama. Ovi problemi se, pretežno, odnose na veliki broj propisa kojima se uređuje sistem zarada, nejednake zarade za ista radna mjesta, pravnu nesigurnost pri obračunu zarada zbog postojanja velikog broja dodataka od kojih je većina utvrđena granskim kolektivnim ugovorima, nepostojanje uticaja učinka na visinu zarade itd.

Radna grupa zadužena za pripremu Predloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru će, uz ekspertsku podršku Svjetske banke, nastaviti sa intenzivnim radom kako bi se u zadatom roku pripremilo optimalno zakonsko rješenje kojim će se urediti sistem zarada zaposlenih u javnom sektoru.

Radionicu su podržali Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i slovačko Ministarstvo finansija kroz projekat “Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve