Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Liberali na Samitu EU-Zapadni Balkan: Puna integracija regiona u EU nužna do 2029., Crna Gora u zastoju već godinu

Perspektiva punopravnog članstva u Evropskoj uniji najjači je motiv demokratske transformacije u regiji, poručeno je

Lideri liberalnih partija Zapadnog Balkana usvojili su zajedničku deklaraciju na Samitu EU-Zapadni Balkan koji se održava na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Predsjednici partija sastali su se sa šest šefova država EU koji dolaze iz redova liberalnih stranaka članica ALDE saveza čiji član je i Liberalna partije Crne Gore. Zaključak je da je punu integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju neophodno završiti do evropskih izbora 2029. godine.

Deklaraciju liberala Zapadnog Balkana šefovi država članica EU snažno su podržali, saopšteno je iz Liberalne partije.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović učestvuje na sastanku lidera liberalnih partija Evrope i pre-samitu EU za Zapadni Balkan koji na poziv v.d. predsjednika ALDE saveza liberala Evrope Ilhana Kjučuka, irskog senatora Timija Doleja i šefa LIBSEEN grupe liberala Jugoistočne Evrope Romana Jakiča.

Oni su poručili da evropski projekat i evropsko ujedinjenje neće biti završeni dok EU ne konsoliduje svoju teritoriju sa zemljama Zapadnog Balkana, te da ostaju beskompromisno predani evropskim vrijednostima i u odlučnosti da rade na potpunoj integraciji svih država regiona u EU.

Perspektiva punopravnog članstva u Evropskoj uniji najjači je motiv demokratske transformacije u regiji, poručeno je.

“U deklaraciji se navodi da je Crna Gora u zastoju u procesu pristupanja, i da nije bilo otvaranja novih poglavlja više od godinu dana. Ovakve poruke zabrinjavajuće su za političku situaciju u državi i perspektivu kvaliteta života građana usljed politike aktuelne vlasti. Nerazumno spor tempo evropskih integracija Zapadnog Balkana, uz jačanje autoritarnih politika i uticaja stranih sila, evropsku perspektivu regiona dovodi u pitanje”, naveli su u saopštenju.

Kako su kazali iz LPCG, zaključuje se da je punu integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju neophodno završiti do evropskih izbora 2029. godine, ako je potrebno i obezbjeđivanjem tranzicionih mehanizama u pristupnim sporazumima. Lideri liberala Zapadnog Balkana i Evrope, uz podršku šefova država EU iz ovog bloka, pružiće punu podršku ovom procesu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve