Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Protest ispred Ustavnog suda: Ne postupe li po inicijativi sudije treba da budu smijenjene

''Ustavni sud kome sam predala urgenciju povodom Statuta Opštine Nikšić i slave grada prije mjesec dana ne daje nikakav odgovor na moj zahtjev, kao da namjerno žele izbjeći donošenje tako važne odluke. Time se direktno urušava ustavni poredak Crne Gore i daje primat Crkvi Srbije da radi šta joj je volja'', kazala je Marković

Održan je protest ispred Ustavnog suda, koji je najavila Liberalna partija.

Povod je ranije predata inicijativa liberala prema Ustavnom sudu Crne Gore o ocjeni ustavnosti člana Statuta 9 Opštine Nikšić, odnosno dodavanja člana 9a koji je neustavan a koji uvodi crkvenu slavu kao Dan Opštine.

Jelena Marković iz LPCG je kazala da je prije mjesec tražila urgenciju o ovom pitanju ali da nije dobila odgovor.

“Obilježavanje 12. maja u Nikšiću i najava lokalne samouprave o događajima u kojima se vjerske zajednice ponašaju kao da su dio državnih institucija su problematični jer su Ustavom Crne Gore one odvojene od države i ne smiju se miješati u državne organe i zloupotreba je službenog položaja kada čelnici opštine Nikšić uvode Crkvu Srbije u institucije sistema. Ustavni sud kome sam predala urgenciju povodom Statuta Opštine Nikšić i slave grada prije mjesec dana ne daje nikakav odgovor na moj zahtjev, kao da namjerno žele izbjeći donošenje tako važne odluke. Time se direktno urušava ustavni poredak Crne Gore i daje primat Crkvi Srbije da radi šta joj je volja,” kazala je Marković.

Istakla je da je lokalni organ vlasti u Nikšiću direktno prekoračio granice svojih ovlaštenja jer je ovakvim Statutom  drugačije uredio već Ustavom uređeni sekularni karakter države Crne Gore.

“Ni jedna vjerska organizacija, a ponajmanje paramilitarna u institucijama države sekularnog karaktera kakva je Crna Gora – ne može! Zato ću upozoriti sudiju izvjestioca da što prije izađe pred sudsko vijeće i spriječi neustavno ponašanje vlasti u Nikšiću, jer u suprotnom mogu nastati nesagledive posljedice po ustavni poredak ove zemlje. Poručujem izvjestiocu da je na njemu odgovornost. Ne bude li to tako tražiću od Skupštine, i pozicije i opozicije da zbog nevršenja svoje funkcije budete smijenjeni i da po ubrzanoj proceduri izaberu novog sudiju Ustavnog suda,” kazala je potpredsjednica Liberalne partije.

Najavila je da će sačekati još deset dana, te ako do tada ne dođe do rješenja inicijative kojim bi se iz Statuta Opštine Nikšić naložilo brisanje člana 9a, odnosno uvođenje  Slave grada, najavljuje novi protest.

“Ponovo ću zakazati protest za 26. april i tražiti vašu smjenu i u isti uključiti sve državotvorne partije, institucije i organizacije koje žele sačuvati ustavni poredak naše Crne Gore. Ne budu li postupili po inicijativi i riješili predmet, sve sudije Ustavnog suda treba smijeniti odnosno promijeniti, jer će tada biti očigledno da Mandić ima većinu u Ustavnom sudu,” navela je Marković.

Potpredsjednicu Marković je podržao i predsjednik Liberalne partije, Vatroslav Belan i izrazio žaljenje što u sekularnoj državi Crnoj Gori Ustavnom sudu treba ovoliko vremena da presudi i donese odluku po pitanju člana 9a Statuta Opštine Nikšić.

“Postavlja se pitanje u kojem pravcu ide ova država, ako Ustavni sud nije spreman da brani ono što je Ustavom propisano. Mi danas branimo sekularnost naše države i mi želimo da ona ostane takva kakva je Ustavom zapisana od kada smo obnovili njenu nezavisnost. Moje današnje pitanje je zašto je Ustavnom sudu teško da odbrani sekularni karakter države Crne Gore,” naveo je Belan.

Okupljeni na protestu su nosili zastave Crne Gore, Evropske unije i NATO-a, ali i transparente “Ustavni sude koja je muka”, “Sekularno, nego što”, “Mrš fašizmu” i “Ugroženi – oslobodioci – fašisti”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve