Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Laković Drašković: Nacrt zakona pisali pravni egzibicionisti

U kreiranju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu, kao i u kreiranju ostalih propisa, kaže Laković Drašković, Vlada se rukovodi  politikom, a ne strukom.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o Državnom tužilaštvu pisali su pravni egzibicionisti, koji ne znaju ni pravila nomotehnike, a čini se da nijesu pročitali ni Ustav Crne Gore ni mišljenje Venecijanske komisije. To je, u razgovoru za Gradski radio, ocijenila Marijana Laković Drašković, bivša pregovaračica za poglavlja 23 i 24.

Laković Drašković podsjeća  da je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, nakon sastanka predstavnika  vladajuće većine, saopštio da je nacrt rađen van institucija sistema, tj.van Vlade Crne Gore i Ministarstva pravde, te da su ga pisali navodni nacionalni stručnjaci,  koji žele da ostanu anonimni.

„Građani do danas ne znaju ko su osobe koje su radile na tom zakonskom tekstu. Toliko o transparentnosti procesa. Na ovakav način Vlada je prekršila Uredbu o izboru predstavnika NVO organizacija u radna tijela organa uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija, kao nacionalni propis koji propisuje procedura izrade zakona. Prekršila je i Sporazum o stabilizacije pridruživanja između Crne Gore i EU,  koji zapravo propisuje ne samo usaglašavanje propisa sa EK, već prethodnu komunikaciju na nacionalnom nivou svih zainteresovanih strana“, naglašava Laković Drašković.

Vladajuća većina, prema riječima Laković Drašković, pred javnošću ne skriva  da se zakon mijenja iz revanšističkih pobuda.

„Vladajuća većina ne krije da je dio njihovog političkog dogovora  upravo smjena Glavnog specijalnog tužioca Milivoj Katnića, koji je procesuirao dva lidera političkih partija parlamentarne većine u predmetu „državni udar“, gdje je postupak još u toku, i jednog predstavnika političke partije parlamentarne većine za krivično djelo pranje novca“, kaže Laković Drašković.

Kada je riječ o  aktivnostima Vlade u borbi protiv korupcije, reforme se simuliraju, smatra  Laković Drašković. Tome u prilog govori i činjenica da se u Programu pristupanja Crne Gore EU, koji je Vlada nedavno izradila, a koji se odnosi na period do 2023. godine, nijesu našle izmjene Zakona o sprječavanju korupcije. Potpredsjednik Abazović, podsjeća ona, u navodnoj borbi protiv korupcije „kiti se tuđim perjem“.

„Akcije Specijalnog državnog tužilaštva, u saradnji sa Specijalnim policijskim odjeljenjem, koje su, u cilju borbe protiv korupcije, sprovedene u posljednje vrijeme, potpredsjednik Vlade prikazivao je kao svoj veliki uspjeh, dok je istovremeno  kritikovao rad specijalnog državnog tužioca“, podsjeća ona.

U kreiranju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu, kao i u kreiranju ostalih propisa, kaže Laković Drašković, Vlada se rukovodi  politikom, a ne strukom.

„Riječ o veoma osjetljivim izmjenama, koje mogu da ugroze put Crne Gore ka Evropskoj uniji. Prethodna dva nacrta naišla su na kritike Evropske komisije, a očekujem da se isto dogodi i sa ovim nacrtom, jer ni on nije usaglašen sa mišljenjem Venecijanske komisije“, zaključuje Laković Drašković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve