Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Laković Drašković: Đurović najodgovornija za pravno nasilje

Laković-Drašković očekuje reakciju nadležnih državnih organa, policije i državnog tužilaštva

Usvajanje izmjena Zakona o predsjedniku od strane 41 poslanika izvršeno je klasično pravno nasilje, na čelu sa predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović koja je uvrstila Prijedlog zakona na dnevni red i ona snosi najveću odgovornost, ocijenila je advokatica Marijana Laković Drašković u emisiji “Pressing” na Gradskoj RTV.

Laković-Drašković očekuje reakciju nadležnih državnih organa, policije i državnog tužilaštva.

Podsjeća da predsjednici Skupštine nije prvi put da zloupotrijebi nadležnosti, jer je to učinila i stavljajući na dnevni red razrješenje ministara u Vladi koja je već pala – Raška Konjevića i Ranka Krivokapića.

Kada je riječ o pozivu Đurović na dijalog za rješavanje krize, Laković Drašković kaže da je predsjednica parlamenta sama uvidjela da je uzdrman pravni poredak Crne Gore i da je potencijalno ugrožena bezbjednost.

Ističe da bi se stupanjem na snagu izmijenjenog Zakona o predsjedniku narušio sistem podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku koje se međusobno prožimaju i kontrolišu.

“Na ovaj način bi Skupština preuzela dio nadležnosti predsjednika koji je jedina ličnost koja je izabrana neposredno na izborima”, dodaje Laković-Drašković.

Sa druge strane, naglašava, na izbor pojedinih predstavnika zakonodavne vlasti uticali su klerikalni krugovi i strane države koje imaju aspiracije prema našoj zemlji.

“One su sve vidljivije u posljednje vrijeme i utiču na društveno-političke prilike u Crnoj Gori”, navodi Laković Drašković.

Nada se, kaže, da ovaj Zakon neće stupiti na snagu, jer bi Skupština na taj način preuzela, odnosno uzurpirala nadležnosti predsjednika.

“Derogirale bi se ustavne norme i na taj način narušila, ne samo pravna, već i politička sigurnost”, dodaje Laković Drašković.

Očekuje da će uskoro biti organizovani vanredni parlamentarni izbori i poručuje da jedino na taj način Crna Gora može da dobije stabilnu vlast.

Govoreći o protestima koji će se održati večeras u 18 sati ispred parlamenta, Laković Drašković kaže da oni treba da doprinesu stvaranju atmosfere koja će ubrzati rješavanje krucijalnih problema Crne Gore, kao što su vanredni parlamentarni izbori, izbor sudija Ustavnog suda i povlačenje izmijenjenog Zakona o predsjedniku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dome
08.11.2022-12:06 12:06

Tako i treba.Sadismo je i istavismo u voteljua ona vraca ovako. Ovoj vrsti ne treba vjerovati nista.Orevari nas jedan medikritet j cetnikusa ortodoksna lukava i orikrivrna.