Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Krivokapić ne smije da stavi predlog Vukšića za diretora ANB-a na dnevni red Vlade?

Iako je procedura pokrenuta, Krivokapić prije svega zbog pritiska međunarodne zajednice i NATO partnera još uvijek ne smije ovaj predlog da stavi na dnevni red Vlade radi usvajanja.

Premijer Zdravko Krivokapić donio je još prije mjesec predlog da se Dejan Vukšić imenuje za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost. Kako saznaje portal Aktuelno, iako je procedura pokrenuta, Krivokapić prije svega zbog pritiska međunarodne zajednice i NATO partnera još uvijek ne smije ovaj predlog da stavi na dnevni red Vlade radi usvajanja.

Sa predlogom Vukšića za direktora ANB-a nijesu sagalsni ni neki Krivokapićevi koalicioni partneri iz nove vlasti, prije svega djelovi DF-a.

Krivokapić je 20. februara trebalo da odluči koga vidi na čelu Agencije, jer je tog dana isteklo šest mjeseci od kako je najosjetjiviji bezbjednosni sektor bio u v.d. stanju.

Pitanje diretktora ANB-a je još jedan ”vruć krompir” zbog koga će doći do neslaganja između koalicionih partnera nove vlasti.  Već je izvjesno da je izbor direktora Uprave policije izazvao novu krizu u vladajućoj većini, a to će sasvim izvjesno biti i oko izbora direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Međutim, najveće negodovanje povodom izbora Vukšića, kako saznajemo, izrazili su partneri iz NATO-a, pogotovo nakon što je čitalac portala Aktuelno koji se predstavlja kao Profesionalac razotkrio manipulacije i kriminalne radnje kojima je Vukšić pribjegavao u Agenciji.

Osim toga Vlada je već na neki način upozorena od strane međunarodnih partnera da povede računa oko izbora kadrova u bezbjednosnom sektoru, što se sigurno najviše odnosi upravo na šefa ANB-a.

Podsjetimo, Krivokapić je 17. decembra prošle godine kad je Dejan Vukšić izabran za v.d. direktora ANB-a na pres konferenciji saopštio da “ako to pogledamo sa pravne tačke gledišta njegov mandat bi trajao do 20. februara 2021”. Kako se to nije dogodilo, Agencija za nacionalnu bezbjednost prvi put u svojoj istoriji formalno nema direktora. Očigledno da je nešto ozbiljno zapelo, budući da je Krivokapić smatrao da je Vukšić najbolji za tu funkciju, što je i napisao u svom obrazloženju.

Zakonom je propisano da direktora ANB-a imenuje Vlada, na predlog premijera. To je i urađeno 17. decembra prošle godine, kada je Vukšić imenovan za vršioca dužnosti direktora ANB do imenovanja direktora Agencije u skladu sa zakonom. Mjesec kasnije, odnosno 20. januara ove godine, predlog da Vukšić bude i formalno direktor ANB-a predsjednik Vlade uputio je Skupštini, odnosno Odboru za bezbjednost, koji je trebalo da se izjasni i zvanično saopšti svoje mišljenje.

Međutim, Odbor se nije sastajao, tako da tog mišljenja nema. Doduše, ono nije obavezujuće, ali ga, po zakonu, mora biti. Takođe, odluka o imenovanju mora biti objavljena u Službenom listu. To do danas nije urađeno, pa se ne može nikako reći da je ispoštovana procedura za izbor direktora ANB-a. Imenovanje Vukšića za šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost pratila su upozorenja da je prekršen zakon, budući da je on bio nosilac liste koalicije “Za budućnost Kotora” na lokalnim izborima, nakon čega je izabran za predsjednika kotorskog parlamenta.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve