Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Korać za Aktuelno: Vučić hoće nekog poput Dodika, a dobio je dezorijentisanog Krivokapića koji služi Bogu

Beograd i Moskva su očekivali mnogo brže odustajanje od NATO orijentacije i u Beogradu je vidljivo nezadovoljstvo Krivokapićem zbog toga. Njihov idealni premijer bi bio neko tipa Momira Bulatovića koga je Slobodan Milošević mogao da natjera da povuče svoj potpis na međunaodnom dokumentu. Mene stav Beograda i Moskve ne čudi. Toliko para i medijske propagande su uložili u ovu izbornu pobjedu, da očekuju potpunu vjernost i odanost

Sasvim je očigledno da se evropske integracije Crne Gore sve brže usporavaju. Izmjene zakona o tužilaštvu su najbolji primjer. Ako misle da EU ne vidi da je Vlada spremna da ignoriše mišljenje Venecijanske komisije, grdno se varaju. Takve odluke će prije ili posle doći na naplatu, kazao je u razgovoru za portal Aktuelno, Žarko Korać političar iz Srbije, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Korać ocjenjuje da bi Beograd htio na vlasti u Crnoj Gori nekog potpuno politički odanog, novog Dodika.

“Drskog, beskrupuloznog koji služi skoro u potpunosti njegovim interesima. Umjesto toga, imaju dezorjentisanog i nedosljednog novopečenog političara bez ikakvog iskustva, koji misli da kao u srednjem vijeku služi Bogu kao premijer”, kazao je Korać.

Aktuelno: Pažnju crnogorske javnosti izazvala je informacija da je glavni savjetnik  Vlade CG za ekonomske reforme i evropske integracije, postavljen bivši generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju i nekadašnji ministar spoljnih poslova državne zajednice SCG Goran Svilanović. Kako to komentarišete? Da li je to priznanje da Krivokapićeva Vlada nema kapacitete ili je u pitanju nešto drugo?

Korać: Vrlo je teško pogoditi kako vaša vlada donosi neke odluke. Najnoviji primjer je slučaj njenog novog savjetnika Gorana Svilanovića. Mene je Goran Svilanović iznenadio jer treba da savjetuje oko evropskih integracija vladu koju podržavaju većinski stranke koje su doslovno antievropske. Kakav je to onda besmislen posao? Kao da ljudoždera učiš šta je veganska hrana. On je vodio u dva navrata Savjet za regionalnu saradnju i kasnije odsjek za ekologiju u OEBSu u Beču. Valjda neko misli da ima veza u regionu i OEBS-u koje će pomoći Crnoj Gori.

Moje je mišljenje da je on izabran samo da bi se poslala poruka inostranstvu da se nastavljaju evropske integracije Crne Gore, iako je sasvim očigledno da se one sve brže usporavaju. Izmjene zakona o tužilaštvu su najbolji primjer. Ako misle da EU ne vidi da je vlada spremna da ignoriše mišljenje Venecijanske komisije, grdno se varaju. Takve odluke će prije ili posle doći na naplatu, iako je smjena Katnića po svemu sudeći dio koalicionog dogovora.

Aktuelno: Prema ranijim najavama srpskog patrijarha, Temeljni ugovor sa SPC je već trebalo da bude potpisan, a u tom pravcu su išle i izjave crnogorskog premijera. U međuvremenu, Krivokapić je promijenio priču, pa datum potpisivanja ugovora uslovljava izborom novog mitropolita u CG. Kako objašnjavate zaokret u pregovorima?

Korać: Unutar vladajuće koalicije u Crnoj Gori vodi se žestoka borba za pozicioniranje pred sledeće izbore. Sudeći po rezultatima lokalnih izbora u Nikšiću i Herceg Novom, glavni gubitnik biće DF. Njihove glasače preuzimaju druge stranke, prije svega Demokrate.

SPC u Crnoj Gori je pogriješila što se u potpunosti vezala za DF, a politička scena se mijenja. Njihov izbor za premijera Krivokapića sada je praktično lider Demokrata i on pokušava da osnaži onaj dio SPC u Crnoj Gori koji traži nešto nezavisniju politiku u odnosu na Beograd, i crkveno i politički. On želi da Temeljni ugovor prikaže kao djelo vladike Joanikija, koji im je i najbliži. To je i pritisak na SPC u Beogradu da prihvate Joanikija kao novog poglavara cjelokupne SPC u Crnoj Gori. Slično mitropolitu Amfilohiju.

To bi trebala da bude po njima koalicija Za budućnost Crne Gore – Krivokapić, Demokrate i Joanikije. Bez Abazovića, DF i drugih parlamentarnih strančica. Oni politički gledano žele da očiste vladajuću koaliciju i monopolišu vlast.

Aktuelno: Da li se kao provokacija može smatrati postupak patrijarha Porfirija povodom prijema Vladimira Božovića u svojstvu ambasadora, iako ga je Crna Gora proglasla personom non grata?

Korać: Mene je postupak patrijarha iznenadio, ali on svakako kao tek izabran još uvijek nije u poziciji da samostalno donosi odluke. Diplomatija nije ipak džungla i u njoj važe i formalna i neformalna pravila. Ambasador koji je proglašen za  personu non grata, nikada se više ne vraća u tu zemlju.

Da ostavim po strani da takav čovjek nikada nije ni trebao da postane ambasador, posebno ne u Crnoj Gori. On je morao da se odrekne crnogorskog državljanstva prije toga, nikakvo diplomatsko iskustvo nema, u medijima je bila neka optužba za seksualno napastvovanje dok je bio u MUP-u i vladika diseldorfski ga je navodno istjerao sa neke crkvene svečanosti gdje je htio da prisustvuje, ilustrujući stav dijela crkve prema njemu.

Ali potpuni sam pesimista u vezi ovog pitanja. Srbija će ovo pitanje držati otvorenim jer im realno ambasador u Crnoj Gori i ne treba. Imaju sasvim direktne kontakte sa nekim parlamentarnim strankama koje i finansiraju, imaju SPC u Crnoj Gori i njihovi tabloidi više svakodnevno pišu o Crnoj Gori nego recimo jugu Srbije. Ovo je samo pritisak na Krivokapićevu vladu da “pazi šta radi”.

Aktuelno: Svakodnevno svjedočimo okršajima između koalicionih partnera u novoj vlasti. Da li se radi o krupnim ideološkim razlikama ili je ovo samo farsa i bacanje prašine u oči građanima?

Korać: Ti sukobi su sasvim realni. Koalicija na vlasti je sastavljena isključivo radi poraza DPS i sem mržnje prema Đukanoviću baš ništa drugo ih ne povezuje. Oni ni jedan zajednički politički cilj nemaju. Cilj je da zaposle u državnim institucijama što više rodbine i političkih istomišljenika, smijene vrh policije i tužilaštva da ih kada siđu sa vlasti niko ne istražuje i da pokušaju da politički repozicioniraju Crnu Goru u međunarodnim relacijama.

Beograd i Moskva su očekivali mnogo brže odustajanje od NATO orijentacije i u Beogradu je vidljivo nezadovoljstvo Krivokapićem zbog toga. Njihov idealni premijer bi bio neko tipa Momira Bulatovića koga je Slobodan Milošević mogao da natjera da povuče svoj potpis na međunaodnom dokumentu. Mene stav Beograda i Moskve ne čudi. Toliko para i medijske propagande su uložili u ovu izbornu pobjedu, da očekuju potpunu vjernost i odanost. Dakle, bez ikakve samostalnosti u donošenju političkih odluka.

Aktuelno: Šta je pokazao slučaj ministra pravde Leposavića i njegovo negiranje genocida u Srebrenici? Koga je ovaj slučaj izvukao na „čistac“?

Korać: Ministar Leposavić je samo bio iskren, najveći dio koalicije na vlasti isto to misli. Meni je uvijek nevjerovatan taj stav “ja ne priznajem odluke suda u Hagu”. A kakve veze ima šta ti priznaješ ili ne priznaješ? Taj patološki politički narcizam bi bio komičan da se ne radi o takvoj tragediji.

To je odluka međunarodnog suda koga je osnovao Savjet bezbjednosti UN. Ni Rusija ni Kina “veliki prijatelji srpskog naroda” nisu stavile veto, jer onda suda ne bi ni bilo. Sud je pravi, presude se sprovode i osuđeni idu na robiju. General Krstić komandant Drinskog korpusa VRS, u čijoj presudi se prvi put pominje genocid u Srebrenici osuđen je na doživotni zatvor zbog toga. I onda nam ministar u Crnoj Gori kaze da “to ne priznaje”. A u njegovoj zemlji žive Bošnjaci, pripadnici naroda nad kojim je izvršen taj zločin. I kako oni treba da se osjećaju i šta da misle o vladi u kojoj je ministar? Biće zanimljivo vidjeti kako će poslanici vladajuće koalicije glasati o predlogu za njegovu smjenu.

Aktuelno: Episkop Joanikije se otvoreno svrstao na stranu Demokrata i premijera Krivokapića. Očigledno da se i Demokrate i DF bore za podršku SPC. Da li to znači da ovi politički subjekti ne bi imali podršku u biračkom tijelu da iza njih ne stoji SPC?

Korać: Rat Demokrata i DF tek počinje. On će imati posledice na cjelovitost SPC u Crnoj Gori. Neće biti njenog rascjepa, ali će sasvim sigurno doći do podjele na one koji Crnu Goru tretiraju samo kao geografski pojam i na one koji traže nešto veću crkvenu samostalnost u odnosu na Beograd. SPC je daleko od homogene cjeline i u njoj postoje razne struje. Možda prisustvujemo rađanju crnogorske struje. Nisam u to siguran, jer mi Joanikije djeluje kao slaba i neodlučna ličnost, ali ostaje da vidimo kuda to sve ide. On svakako ima ambicije, iako je sve do skora bio u potpunoj sjenci mitropolita Amfilohija Radovića.

Aktuelno: Kako komentarišete to što premijera Krivokapića ne zovu u zvaničnu posjetu Beogradu, iako je to njegova želja. Znači li to da Srbija nešto zamjera Krivokapiću ili čekaju da vide razvoj političke situacije u Crnoj Gori?

Korać: Kako sam rekao, Beograd bi htio na vlasti u Crnoj Gori nekog potpuno politički odanog, novog Dodika. Drskog, beskrupuloznog koji služi skoro u potpunosti njegovim interesima. Umjesto toga imaju dezorjentisanog i nedosljednog novopečenog političara bez ikakvog iskustva, koji misli da kao u srednjem vijeku služi Bogu kao premijer. Vučić voli sluge, ne konfuzne političare koji pokazuju makar mrvu samostalnosti. Vučiću se žuri da zbog neminovnog pritiska Zapada oko Kosova, što prije formira svoj “srpski svet”. To bi mu bio politički štit. Ko bi rekao da će premijer Krivokapić biti neka vrsta smetnje u tome.

A. Šofranac

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca sa katunima bez struje
13.05.2021-13:41 13:41

Gospodin Korać je vjerovatno lobist sadasnje opozicije u Crnoj gori. To je slab izbor jer ga malo ljudi i u opoziciji cijeni da nekažem voli. Neopredijeljeni birači ga ne uvažavaju tako daih nemoze pridobiti. Znači čoek je za opoziciju vrlo štetan i zbog svoje odbojnosti posledično pomaže vladajućim strankama. Zatobiga ako bise zadesijo u nase katune častili dobrom večerom pod šterikama.

Ha20
25.05.2021-01:30 01:30

Kada bi tebi neko iz blize sredine objasnio da si mnogo pametniji kada nista ne komentarises onda bi ti bilo mnogo lkse vjeruj mi.

!!!
13.05.2021-16:05 16:05

@Rovca…Zato smo tu i dje smo kad takvi kao ti pisu komentare.Za ovako nesto napisati stvarnio treba hrabrost.Opasniji je nepismen covjek nego naoruzan covjek.Nego,takva nam je stvarnost…Zao mi te brate…

Rovca sa katunima bez struje
13.05.2021-16:46 16:46

Nema tu nista lose mi smo glasali za novu vlas ali i gospodin Korac je pripomogo nama jer je kontraproduktivan za staru vlas koja 30 godina nije mislila o nama.Zato bi ga castiili vecerom ijako struje nemamo. Ako nam nova vlas ne dovede struju micemo glasat na prve izbore i protiv nje a briga nas za nekagog Koraca.

Ms
13.05.2021-16:58 16:58

Korac je napravio analizu politickih prilika u Crnoj Gori potpuno professionalno I neutralno…Verodostojno I jasno za citanje.

Bb
13.05.2021-20:59 20:59

E moji Crnogorci, samo vi jos ovog hobita smatrate za ozbiljno