Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
Rubrika:

Knežević natjerao parlamentarnu većinu da ukine SDT

U skupštinsku proceduru sjutra će biti upućena inicijativa o izmjenama tužilačkih zakona kojom se između ostalog predviđa ukidanje Specijalnog i formiranje tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije

U skupštinsku proceduru sjutra će biti upućena inicijativa o izmjenama tužilačkih zakona kojom se između ostalog predviđa ukidanje Specijalnog i formiranje tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Usvajanjem ovih izmjena automatski bi prestao mandat svim tužiocima u Specijalnom tužilaštvu na čijem čelu je Milivoje Katnić.

Inicijativu će podnijeti svih pet poslaničkih klubova aktuelne većine i to moraju učiniti sjutra do 13 časova ako žele da se o zakonskim izmjenama raspravlja na vanrednoj sjednici Skupštine Crne Gore koja počinje 18. februara.

Cijelu proceduru pokrenuo je Demokratski front što su prihvatili svi ostali poslanički klubovi iz redova vlasti.

Podsjećamo da je jedan od lidera DF-a i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost odbranu i Milan Knežević, krajem prošle godine saopštio da daju Vladi Zdravka Krivokapića rok od mjesec dana da inicira izmjene Zakona o tužilaštvu.

“Mi smo čekali, slušali i očekivali da će ono što je bio izborni program biti ovaploćeno kroz zakonski predlog iz oblasti bezbjednosti i pravosuđa. Međutim, pošto smo zaključili da Vlada nije spremna da krene u ozbiljnu demontažu pravosuđa, odlučili smo da saopštimo da ćemo dati vrijeme Vladi Zdravka Krivokapića od mjesec dana da sama inicira izmjene i dopune Zakona o tužilaštvu, kako bi se otpočelo sa demontažom jednog institucionalnog oblika koji je bio povezan i sa organizovanim kriminalom i koji je korišćen kao pesnica DPS u borbi protiv političkih protivnika i svih građana. Dakle, imamo model koji u potpunosti zakonito može da eliminiše sve one ljude koji su se prikazali i dokazali kao glavni saradnici i izvršioci naloga Mila Đukanovića i Duška Markovića“, rekao je Knežević.

Još jedna novina je izmjena strukture Tužilačkog savjeta. Tužilački savjet trenutno ima 11 članova, od čega šestoro tužilaca, četiri ugledna pravnika i predstavnika Ministarstva pravde.

Prema novom rješenju taj odnos bi bio sljedeći pet pozcija bilo bi rezervisano za tužioce, pet bi delegirao parlament, a jedno mjesto bi pripalo Ministarstvu pravde. I za izbor novog Tužilačkog savjeta bila bi dovoljna prosta većina.

Glavnog tužioca čelu Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala birao bi Tužilački savjet na osnovu prethodno raspisanog konkursa.

Vanredna sjednica Skupštine na kojoj bi se predlozi izmjena i dopuna zakona o Državnom tužilaštvu i o Specijalnom tužilaštvu mogle naći na dnevnom redu planirana je za 18. februar.

Na ovoj sjednici našao bi se i set socijalnih zakona koji predviđaju uvođenje dječjeg dodatka ali povećanje minimalne zarade i staračkih naknada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Vaks
02.02.2021-23:08 23:08

Nema promjena nikakvih u Crnu Goru.Ovi kao demontiraju stari sistem ali postavljaju novi gdje će opet biti pola ili više od pola ljudi delegiranih po partijskom principu.Ništa se ne mijenja, sve ostaje isto.Teško nama svima, Crnogorcima i Srbima, za muslimane i Albance se ne brinem, oni su homogeni u svojih par stranaka.

KPJ
03.02.2021-06:30 06:30

Knezevicu jednu jedinu stvar koju je ABAZOVIC napravio Gradjanima CG je TA sto se DF -nista ne pita a ocekivali ste da cete CG brzo slomiti i predati je vasoj MATICI SRBIJI da znate CG je Nasa svih CG Naroda !Jedino zakon SKANDINAVIJE moze Nacionaliste uvesti u RED -Nacionalizam -Mrznja druge nacije- naroda je uradila GENOCID SREBRENICE ! Pitanje DF!!!!Koja vam je tolika ZLA mrznja prema CRNOGORCIMA???

BMX
03.02.2021-09:57 09:57

Демократический фронт, ucjenama, pritiscima i golom silom podržana logistički od Vučića , rusi jednu po jednu instituciju i postavlja svoje ljude po dubini na najosetljivijim državnim funkcijama čime sprovodi svoj program i cilj uništenja i nestanka ove drzave i njenog priključenja srpskom svetu