Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Klub odbornika ”Zajedno gradimo Kolašin”: Parcela u parku šume Dulovine nakon nelegalne sječe upisana na fizičko lice Dragović Žoržeta

Iako Prostorni plan opštine Kolašin još uvijek nije usvojen, neko se, tvrde u ovoj koaliciji, osmjelio da prije objavljivanja odgovora obrađivača i dobijanja mogućnosti za izdavanja direktnih smjernica za gradnju započne raščišćavanje terena i pripremu za izgradnju objekta

Klub odbornika Pokreta “Zajedno gradimo Kolašin” je pribavio dokumentaciju od nadležnih organa lokalne uprave vezanu za nezakonitu sječu drveća u park šumi Dulovine sredinom novembra mjeseca.

“Na osnovu uvida u dokumentaciju, parcela broj 946/10 KO Kolašin, na kojoj je izvršena nelegalna sječa šume, je upisana na fizičko lice Dragović Žoržeta. Parcela se nalazi u samom centru parka šume Dulovine, nekoliko desetina metara udaljena od Botaničke bašte. Isto to lice je tokom trajanja javne rasprave o nacrtu Prostornog plana opštine Kolašin podnijelo primjedbu na plan kojim je tražio „da se izdaju smjernice za UTU iz PUP-a za objekat porodičnog individualnog stanovanja spratnosti P+Pk, na katastarskoj parceli 946/10 KO Kolašin“, ističe Klub odbornika Pokreta “Zajedno gradimo Kolašin” .

Iako Prostorni plan opštine Kolašin još uvijek nije usvojen, neko se, tvrde u ovoj koaliciji, osmjelio da prije objavljivanja odgovora obrađivača i dobijanja mogućnosti za izdavanja direktnih smjernica za gradnju započne raščišćavanje terena i pripremu za izgradnju objekta.

“S obzirom da se radi o područiju za koje je u toku izrada Studija zaštite pitamo se ko je bio dovoljno uticajan da izvjesnom Dragoviću obeća da će biti u mogućnosti da gradi na spornoj parceli te da čitav slučaj, nepunih dvije nedelje kasnije, zataška?”, pita Klub odbornika Pokreta “Zajedno gradimo Kolašin”.

Foto: Klub odbornika Pokreta “Zajedno gradimo Kolašin”

Odbornici Pokreta su o ovom incidentu obavijestili Vladu Crne Gore i premijera Milojka Spajića, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Agenciju za zaštitu životne sredine i nadležnu inspekciju kako bi se preduprijedilo narušavanje park šume Dulovine i ubrzalo donošenje Studije zaštite ovog područja.

“Postupkom donošenja Studije koji je započeo prije više od godinu dana rukovodi Agencija za zaštitu životne sredine koja je za ovu namjenu od Opštine Kolašin dobila donaciju u iznosu od skoro 15.000 eura”. ističe se u saopštenju.

Pozivaju građane Kolašina, aktiviste, Zelene Kolašin i druge organizacije koje se bave zaštitom životne sredine da dignu glas protiv ove očigledne namjere da se devastira park šuma Dulovine i omogući pojedincima da grade u sred zaštićenog područija uz prećutnu saglasnost lokalnih moćnika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve